Yazarlar

İsrail’in robot askerleri

İsrail’in Gazze’de artan askeri robot kullanımı “askerlerin ve köpeklerin hayatını tehlikeye atmadan” ilk gözetime olanak tanıyor.

İsrail Silahlı Kuvvetleri, askerlerinin ve köpeklerinin zarar görmemesi amacıyla Gazze Savaşı’nda robotların ve uzaktan kumandalı köpeklerin kullanımıyla ilgili “deneyler yapıyor.” Testlerin çoğu, aynı zamanda bir drone ile donatılmış olan ve belirli durumlarda Oketz Birimi’nin köpeklerinin yerini alabilecek veya güçlendirebilecek bir “robot köpek” ile gerçekleştirildi. Diğer taraftan uzaktan kumandalı D9 buldozerler de sahada kullanılmakta.

İsrail Savunma Güçleri’nin özellikle üst düzey birimler ve tünellerde faaliyet gösteren Yahalom Birimi tarafından robotları ve insansız kara araçlarını kullanması yeni bir gelişme değil fakat şu ana kadar çok sayıda “başarısız” deneme de oldu.

Yalnızca teknolojiye güvenmenin mümkün olmadığını net bir şekilde gösteren 7 Ekim, bu başarısızlık eleştirilerini güçlendirmişti. Ancak askeri yetkililer, savaş alanında robotların kullanımında bir sıçrama olduğunu doğruluyor.

Filedelfiya merkezli Ghost Robotics tarafından üretilen, köpek şeklinde yürüyen bir robot olan Vision 60 birimlerinin satın alınması buna bir örnek. İlk dört birim, bağışçıların finanse etmesiyle savaş sırasında askerlerin “hizmetine” girdi. Savunma kuruluşu daha sonra daha fazla birim tedarik etti. Horoz adı verilen başka bir robot, diğer robotun sırtına yerleştirilerek İsrailli startup Robotican ve Savunma Araştırma ve Geliştirme Müdürlüğü tarafından ortaklaşa geliştirilen bir tür yer robotu ve drone işlevi görüyor.

Robotların entegrasyonu, Ghost Robotics ile 2013 yılında kurulan ve şu anda herhangi bir dış finansman olmadan faaliyet gösteren ve yaklaşık 40 çalışanı bulunan Robotican arasında yakın zamanda duyurulan işbirliğinin bir neticesi. Robotican, aynı zamanda bir yazılım platformu ve belirli otonom yeteneklerle donatan bir ithalatçı firma.

 K9 gerçek hayatın bir parçası

Robotun öncelikli amacı, Oketz Birimi askerleri ve köpeklerini tehlikeye atmadan binaların, açık alanların ve tünellerin içlerinde mayın, el bombası veya “savaşçı” bulunmadığını doğrulamak için ilk gözetimi yapmak olarak belirlenmiş durumda. Robot köpekler bugüne kadar hatırı sayılır bir “zayiat” verdi, çok sayıda kişi hasar gördü veya yok edildi.

Robot köpeklerin gerçek köpeklere göre bazı avantajları var; canlı köpeklerin taşıdığı kameralara kıyasla çok sayıda sensöre ve daha istikrarlı bir çekim platformuna sahipler. Aralık ayında The Wall Street Journal’da yer alan bir rapora göre İsrail, kısmen zeminin molozlarla  ve İsrail Savunma Güçleri tarafından kullanılan diğer robotların ilerleyişini engelleyen engellerle dolu olması nedeniyle robotları tünellerde kullanmaya başladı.

Ghost Robotics internet sitesine göre robot köpek, bilinmeyen bir ortamda çalışmasını ve düştükten veya kaydıktan sonra toparlanıp ayağa kalkmasını sağlayan sensörler ve bir sistemle donatılıyor. Saniyede 3 metre hızla 10 kilometreye kadar yürüyebiliyor ve 3 saate kadar çalışabiliyor. Gerektiğinde Vision 60’ın arkasına monte edilen Rooster robotu devreye giriyor.

Horoz, tekerlekli bir kafesin içindeki bir drone, bu özelliği sayesinde yerde tekerlekler üzerinde hareket edebilir, ancak gerekirse “zıplayabilir”, engellerin ve basamakların üzerinden uçabilir ve pencerelerden geçebilir. Robotican CEO’su Hagai Balshai, “Amaç askerlerin önünden gitmek ve tuzakları ve diğer tehlikeleri tespit etmek” dedi ve şöyle devam etti;

“Bu robot birkaç yıldır kullanılıyor ancak kentsel ve yeraltı savaşının özellikleri nedeniyle önemli bir ilerleme kaydetti.”

Doğal olarak robot köpeğin, canlı köpeklere göre daha az geçiş kapasitesi ve iletişim aralığı gibi sınırlamaları nedeniyle “dezavantajları” da var. The Wall Street Journal’a göre diğer dezavantajları ise sahaya getirilmesini zorlaştıran ağırlığı (51 kilogram) ve birim başına 150 bin dolar gibi yüksek bir fiyata sahip olması.

Vision 60 ve Rooster teknolojisi ise İsrail Silahlı Kuvvetleri’nin Gazze Şeridi’ndeki yoğun insansız hava araçlarını hem binalara saldırı hem de gözetleme amacıyla kullanmasına ve askerler binalara girmeden önce alanın fotoğrafını çekmesine olanak sağlıyor. İsrail Silahlı Kuvvetleri aynı zamanda uzaktan kumandalı araçların kullanımını da artırdı. Birkaç yıl önce Savunma Araştırma ve Geliştirme Müdürlüğü, savunma yüklenicileriyle uzaktan kumandalı araçlar oluşturmaya yönelik ortak bir kit geliştirmek üzere “Demir Hayvan” projesini başlattı; yani yarı özerk.

İsrail Havacılık ve Uzay Sanayii’nin yan kuruluşu Elta Systems, İsrail Kara Kuvvetleri Teknoloji Bölümü ve Savunma Araştırma ve Geliştirme Müdürlüğü tarafından ortaklaşa geliştirilen uzaktan kumandalı D9 buldozer Panda, ilk kez Gazze sürecinde kullanıldı. D9, “askerleri tehlikeye atmadan” zemini açığa çıkarma ve binaları yıkma görevlerini gerçekleştirmek için bir ekran ve joystick ile uzaktan çalıştırılıyor.

Çeviren: Şehade İbrahim