Yazarlar

Çin’in E-Ticaret İmparatoru

Çinli yetkililer, milyarder Jack Ma’nın perakendecilikten bankacılığa, sinemadan sağlık sektörüne kadar hayatın her alanına yayılan geniş bir iş imparatorluğu kurmasını seyrettikten sonra şimdilerde, Ma’nın mevcut sistemi sarsma atılımlarının görmezden gelinemeyecek kadar büyük olduğuna karar verdiler.

Geçtiğimiz yıl Jack Ma, kendinden oldukça emin bir şekilde, dünyanın önde gelen bankacılık şirketleri için, mevcut bankacılık sisteminin sonunun geldiği savında bulunmuştu. Çinli e-ticaret devi Alibaba’nın kurucusu, 24 Ekim’de Şangay’da düzenlenen Bund Zirvesi’nde şu sözleri ifade etti: “Hepimizin bildiği gibi, bir bankadan 100.000 Yuan kredi alırsanız bankanın yaptırımlarından korkar duruma gelirsiniz. On milyon Yuan kredi alırsanız hem siz hem de banka biraz paniğe kapılır; bir milyar Yuan kredi aldığınız takdirde ise banka sizden korkar hale gelir.”

Gerçek adı Ma Yun olan Ma, Eylül 2019’da grup başkanlığı görevinden istifa etmişti.  İstifasının akabinde, inovasyon ve düzenlemenin uyum içinde işleyeceği  ‘Gelecek için başarılı bir şekilde tasarlanmış yeni bir finansal sistemin’ ana hatlarını çizdi. Ma bu sistemi sunarken ‘Dijital para birimi aracılığıyla yeni bir finansal sistemin nasıl kurulacağını düşünmenin zamanı geldi’ sözlerini söyledi. Bankacılık geçmişi olmayan çok sayıda kişiye ve küçük ve orta ölçekli işletmeye (KOBİ) kredi veren, şirketin finans bölümü olan Ant Group’tan bahseden Ma, “Geçtiğimiz 16 yıl boyunca  Ant Financial Group, sürdürülebilir ve kapsayıcı kalkınma projelerine odaklandı. Sürdürülebilir ve kapsayıcı bir finans sistemi, yanlış yol olarak nitelendirilse bile biz bu hatayı tekrar tekrar yapmaya devam edeceğiz.” açıklamalarında bulundu.

Bu duygu yüklü sözlerin, Çin Başkan yardımcısı Wang Qishan’ı ve Çin Halk Bankası Yöneticisi Yi Gang’ı memnun etmesi beklenemezdi.  Zirve sonrası 2 Kasım’da, Mali düzen yetkilileri Ma’yı davet ederek Ant Group’un Şangay ve Hong Kong’daki ilk halka arzını aniden iptal ettiler.  Aralık ayında, ekonomik rekabete aykırı uygulamalar soruşturması çerçevesinde Ant Group’a soruşturma başlatıldı. Sonrasında ise Çin’in en ünlü milyarderi Ma, 88 gün boyunca ortadan kayboldu. Arkasında tutuklandığı ya da yurtdışına kaçtığı korkularını uyandırdı. Bu sürenin akabinde şirketi tarafından desteklenen kırsal bölgelerdeki okul öğretmenlerini tebrik etmek için kısa bir çevrimiçi video ile yeniden ortaya çıktı ve ardından Hainan Adası’nda golf oynarken görüldü.

 

Yazının Orijinali: https://mondediplo.com/2021/03/10alibaba

 

Etiket /