Yazarlar

İmaj ve etiketle bir yere kadar, ehliyet ve liyakatle sonuna kadar!

Ziya Selçuk: “Uluslararası imam hatiplerin dünyadaki örneklerinin çoğalmasını hedefliyoruz” 16.ÖNDER İmam Hatipliler Derneği Kurultayı Malatya’da İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştiriliyor. Her sene farklı temalarla çıkan kurultayın bu yılki teması Ehliyet ve Liyakat. İki gün sürecek kurultayın ilk gününde Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, İmam Hatip Liselerinin başarılarına değindi. İmam hatipli öğrencilerin […]

Ziya Selçuk: “Uluslararası imam hatiplerin dünyadaki örneklerinin çoğalmasını hedefliyoruz”

16.ÖNDER İmam Hatipliler Derneği Kurultayı Malatya’da İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştiriliyor. Her sene farklı temalarla çıkan kurultayın bu yılki teması Ehliyet ve Liyakat.

İki gün sürecek kurultayın ilk gününde Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, İmam Hatip Liselerinin başarılarına değindi. İmam hatipli öğrencilerin sadece nicel olarak değil nitel olarak da çok büyük mesafe aldığını belirten Selçuk, 2019 YKS’de ilk binde 130 imam hatipli öğrencinin başarıya imza attığını ifade etti. Ayrıca Selçuk, TÜBİTAK proje yarışmasına katılan proje sayılarının yüzde 16 artış gösterdiğini belirterek, imam hatip okullarında ise TÜBİTAK proje artış oranının yüzde 45 olduğunu ifade etti. İmam Hatip okullarının kalitesi arttıkça bu okulların tercihinin de arttığını belirten bakan Selçuk, bu yıl İmam Hatip Liselerinin yüzde 99.92’sinin dolduğunu ifade etti.

“İmam Hatip Liseleri mananın ve maddenin birlikte yeşermesidir”

Bakan Selçuk, bu yılın şiarı olan Ehliyet ve Liyakatin önemine vurgu yaparak cevher olan çocukları mücevhere dönüştürürken ehliyete, liyakate ve vicdana ihtiyacımız olduğunu ifade etti:

“Bizim imam hatip lisesine bakışımız mananın ve maddenin birlikte yeşermesidir. Maddede manayı, kainatta hikmeti, biyolojide azameti görmekle alakalıdır. İmam hatip okullarımız bu manada vicdanın ve liyakatin bilim ve teknolojiyle birleşerek insanlığa hizmet etmenin yolunu açıyor. Bunu isteyen çok sayıda ailemiz de mevcut.”

Hangi meslek yapılırsa yapılsın vicdan çerçevesinden bakılması gerektiğini belirten Bakan Selçuk, aksi takdirde insanlığa sunulabilecek katkının aslında yok hükmünde olduğunu ifade etti.

Milli Eğitim Bakanı İmam Hatip Liselerini sadece ulusal bir mesele olarak görmediklerini belirterek, İmam Hatiplerin dünyada bilimle, manevi atmosferi, maddeyle manayı birlikte ele alabilecek bir atmosferi, ortamı, iklimi, birçok dünya ülkesine, millete de örnek olarak gösterebilecek numune bir model olduğunu ifade etti. Selçuk hem Türkiye’de uluslararası imam hatiplerin farklı manada büyümesi hem de dünyadaki örneklerinin çoğalmasını hedeflediklerini söyledi.

“Bir imtihan dönemi yaşıyoruz”

İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanvekili Bilal Erdoğan da kurultaya katılanları selamlayarak, “Türkiye’de imam hatipler olarak bir imtihan dönemi yaşıyoruz. 20 yıl önce başka imtihanlarımız vardı şimdi başka imtihanlarımız var. Hangisi daha kolay hangisi daha zor söylemek zor. Tabii Rabbimizin adaletinden sual olunmayacağına göre kaldırabileceğimiz bir yük olsa gerek. Çok çalışacağız, çok çalışacağız Allah sonumuzun hayır etsin diye çok çalışacağız. Sonumuzun hayrı da iman selametiyle göçmek olur inşallah.” diye konuştu.

ÖNDER İmam Hatipliler Derneği Genel Başkanı Kamber Çal ise Ehliyet ve liyakatın önemine dikkati çekerek, “Bizler işlerimizi layıkıyla ortaya koymaya devam edeceğiz. İmam hatip sıralarında milyonu aşkın öğrencimizi hayrın her alanında ehliyetli bir şekilde geleceğe hazırlayacağız. Layık oldukları ilgi ve alakayı onlardan esirgemeyip onları en mühim emanetler olarak göreceğiz.” dedi.

İmaj ve etiket değil ehliyet ve liyakat gerekli

İbn Haldun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Şentürk, “Ehliyet ve Liyakat” konulu konuşma yaptı. Gençlere hitap eden Şentürk “bazıları size imaj ve etiketin önemli olduğunu söyleyebilir. Ancak imaj ve etiketle bir yere kadar gidebilirsiniz ama ehliyet ve liyakatle sonuna kadar gidersiniz. Bana da imaj ve etiket konusunda bir yerlere gelebileceğimiz söylendi ancak ben onları dinlemedim. Bugün kariyerimin bu noktasında bunun ne kadar doğru olduğunu görüyorum” dedi.

Recep Şentürk, toplumsal barış, kalkınma ve ilerlemenin de ehliyet ve liyakate dayalı bir sisteme bağlı olduğuna dikkat çekerek, “Eğer ehliyet ve liyakate dayalı bir sistem yoksa bir ülke asla kalkınamaz, ilerleyemez. Bu toplumsal barışın da koşuludur. Bu yoksa adalet yoktur, adalet yoksa barış da olmaz” diye konuştu.

İmam hatiplerin kuruluşundan beri liyakat ve ehliyet sahibi insanlar yetiştirmek istediğini belirten Şentürk, “imam hatiplilerden beklediğimiz dünyaya ışık tutacak alimler yetiştirmektir” ifadelerini kullandı.

Kurultay çeşitli oturumların ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Pazar günü yapacağı kapanış konuşmasının ardından açıklanacak bir sonuç bildirgesiyle sona erecek.

Etiket /