Yazarlar

Dünya, Hindutva ülkesi ile tanışıyor !

Yazının Orjinali: https://www.aljazeera.com/news/2023/7/20/outrage-in-india-over-video-of-manipur-women-paraded-naked-raped?sf180269280=1

Olay Hindistan’ın kuzey doğusunda yer alan Manipur’daki Meitei ve Kuki kabileleri arasında yaşanan şiddetli çatışmaların ardından 4 Mayıs’ta gerçekleşti. 

Hindistan’ın Manipur eyaletinden onlarca erkeğin soyulmuş iki kadına saldırdığını gösteren viral bir video ülkede öfkeye yol açtı.

26 saniyelik video, bazıları 15 yaşında gibi görünen bir grup erkeğin etnik Kuki kabilesine mensup kadınları tarlaya sürükleyerek kadınlara cinsel saldırıda bulunduğunu gösteriyor. 

Çatışmadan sağ kurtulanların ifadelerine göre 21 yaşındaki kadınlardan birinin “toplu tecavüze uğradığı”, diğer ikisinin kaçmayı başardığı belirtildi.

Olay, 4 Mayıs’ta, Hindu milliyetçisi Bharatiya Janata Partisi (BJP) tarafından yönetilen; Hindistan’ın kuzeydoğusundaki ücra bir eyalette, çoğunluğu Hindu Meitei ve Hıristiyan olan Kuki kabileleri arasında çıkan şiddetli etnik ayaklanmalardan bir gün sonra meydana geldi. 

Manipur’un 3,5 milyonluk nüfusunun yarısından fazlasını oluşturan Meiteiler, ağırlıklı olarak başkent İmphal ve çevresindeki vadide yaşarken, Kuki ve Naga kabileleri ise çevredeki tepelik bölgelerde yaşıyor.

Çıkan çatışmalarda çoğu Kuki kabilesinden olmak üzere en az 130 kişi öldürüldü ve 50 binden fazla kişi bölgeyi terk etmek durumunda kaldı.

Olaylar, Meitei kabilesinin ‘planlanmış bir kabile’ olarak sınıflandırma talebinin yüksek mahkeme tarafından desteklenmesinden bu yana patlak verdi. 

Bu özel sınıflandırma, Meiteilerin devlet işlerine, yüksek öğretime ve ormanlık alanlara erişimini sağlıyor.

Video saldırıdan iki ay sonra viral oldu

Hindistan’daki insan hakları aktivistleri tarafından geniş çapta eleştirilen video, Manipur’daki internet yasağı nedeniyle iki aydan uzun bir süre sonra ortaya çıktı.

Manipur’da yaşanan şiddet olaylarına ilişkin iki aylık sessizliğini Perşembe günü bozan Başbakan Narendra Modi, yaşanan olaylardan büyük üzüntü duyduğunu söyledi.

Muhalefet üyelerinin Modi’den Manipur hakkında bir açıklama beklediği parlamento oturumu öncesinde, Modi “Herhangi bir sivil toplum bundan utanmalı” dedi.

Yine Perşembe günü, Hindistan Yüksek Mahkemesi viral videodan derinden rahatsız olduğunu söyledi. Mahkeme ayrıca eyalet ve federal hükümetlerden üst mahkemeyi failleri yakalamak için atılan adımlar hakkında bilgilendirmelerini istedi.

Hindistan Başyargıcı DY Chandrachud, “Anayasal bir demokraside bu kabul edilemez” açıklamasında bulundu.

Olaya ilişkin Manipur’un Thoubal bölgesindeki polis şefi Sachidananda Soibam, El Cezire’ye yaptığı açıklamada videodan Çarşamba günü haberdar olduklarını ve failleri tespit etmeye çalıştıklarını söyledi. 

Perşembe günü ise kolluk kuvvetleri, iki kadına yönelik saldırının arkasındaki şüphelilerden kimliği Khuirem Herodas olarak tanımlanan 32 yaşındaki bir Meitei erkeğini tutukladı.

Bir Meitei olan eyalet başbakanı Biren Singh, tutuklanmanın ardından şöyle tweet attı 

“Şu anda kapsamlı bir soruşturma sürüyor ve idam cezası olasılığı da dahil olmak üzere tüm faillere karşı katı bir işlem yapılmasını sağlayacağız.”

Bölgedeki mağdurlar polisin mafyayla birlikte olduğunu iddia ediyor

Ancak Manipur’daki Kuki aileleri bu sözlerin ve eylemlerin çok geç kaldığını söylüyor ve hem eyaletteki hem de merkezdeki yetkilileri yaşanan olaylara kayıtsız kalmakla suçluyor.

Hayatta kalan ailelerden ikisi El Cezire’ye olayla ilgili olarak 18 Mayıs’ta polise şikayette bulunmalarına rağmen herhangi bir işlem yapılmadığını aktardı. Yetkililerin ancak videonun çarşamba günü internette yayılmasından sonra harekete geçtiğini belirttiler.

El Cezire’ye konuşan cinsel saldırı mağduru kadının ailesi, eyalet başkenti İmphal’e yaklaşık 40 km uzaklıktaki Kangpokpi bölgesindeki köylere saldırıldığında polis memurlarının bir Meitei çetesiyle birlikte olduğunu öne sürdü.

Mağdur kadın “Kocam çete tarafından öldürüldü. Polise bizi kurtarması için resmen yalvardık” dedi.

Polisin başlangıçta kızı ve 19 yaşındaki oğluyla birlikte kendisine eşlik ettiğini, ancak kalabalığı görünce onları kocasının yerde yatan cesedinin olduğu yere bırakıp gittiğini anlattı.

21 yaşındaki kızı orada kalabalık tarafından kuşatıldı ve cinsel saldırıya uğradı. Annesi, erkek kardeşinin onları durdurmaya çalıştığını fakat onun da öldürüldüğünü söyledi.

Aile ve köyün diğer sakinleri sonunda köylerinden 86 km uzaklıktaki Kukilerin çoğunlukta olduğu Churachandpur bölgesine kaçmayı başardılar.

Tecavüze uğrayan 21 yaşındaki kadın “Polis, saldırıya uğradığımız sırada oradayken neler olduğunun farkında olmadığını nasıl söyleyebilir? Babam ve erkek kardeşimin cesetleri onlar tarafından İmphal’deki hükümet morguna götürüldü” dedi.

Acılı anne ise “Başbakana güvenmiyoruz. Yine de ben kızım için adalet istiyorum. Ölen kocam ve oğlum için de” diyerek ekledi. 

‘İnsanlıktan çıkarıldık’

İki kadının saldırıya uğramasından bir gün sonra meydana gelen başka bir olayda, aileleri tarafından kaydedilen ifadeye göre, Kangpokpi’nin Khopibung köyünden diğer iki Kuki kadını İmphal’de bir odaya kilitlendi ve en az altı erkek tarafından cinsel saldırıya uğradı. Kadınlar saatler sonra odada ölü bulundular.

Ölenlerden birinin annesi geçen ay El Cezire’ye çok sayıda şikayete rağmen polisin ifadeleri işleme almadığını söylemişti. 

“Kızımızın cenazesi ile ilgili taleplerimiz de kabul edilmedi. Polisten kimse şikayetlerimize rağmen bizimle iletişime geçmedi” diyerek, köyünün de haziran ayında bir Meitei çetesi tarafından yakıldığını sözlerine eklemişti. 

Polis teşkilatındaki El Cezire kaynakları, şiddetin başladığı 3 Mayıs’tan bu yana “yasal süreçlerin tamamen kesintiye uğradığını” aktardı.

Manipur’un çoğunlukla Kukilerin yaşadığı tepe bölgelerinden birinde bulunan bir polis memuru, adının açıklanmaması koşuluyla verdiği demeçte, vadide öldürülen veya oradan kaçan kurbanların kaydettiği şikayetlerin hiçbirinde İmphal’den polis yetkililerini işbirliği yapmaya ikna edemediklerini söyledi.

Öte yandan 30 Nisan’da sosyal medyada olaylara ilişkin eyalet başbakanını eleştirdiği için tutuklanan 21 yaşındaki üniversite öğrencisi Hanglalmuan Vaiphei’nin nezaretteyken öldürüldüğü iddia edildi. 

Aile, Hanglalmuan’ın ölümünün 5 Mayıs’ta kendilerine bildirildiğini söyledi. Polis teşkilatının yaptığı açıklamaya göre oğulları mahkemeden cezaevine götürülürken bir Meitei çetesi tarafından dövülerek öldürüldü. 

Aile, oğullarının cesedinin henüz kendilerine iade edilmediğini de sözlerine ekledi. 

 Kangpokpi’den bir sosyal aktivist olan Kimmoui Lhouvum, El Cezire’ye verdiği demeçte “Şiddetin başladığı andan itibaren bu tür olayları konuşuyoruz. Kimse bizi dinlemedi. Manipur eyaleti yetkilileri 3 Mayıs’tan çok önce  bizlere sırtını döndü. Adalet artık bizim için yok. Geri dönüşü olmayan bir ölçüde insanlıktan çıkarıldık.” ifadelerini kullandı. 

Etiket /