Kültür

Duygu dünyamızda silinmez izler bırakan şair: Erdem Bayazıt

Yazar ve şair Erdem Bayazıt, vefatının 10’uncu yılında çeşitli etkinliklerle anılıyor. Tam adı Adil Erdem Bayazıt olan, Kahramanmaraşlı ünlü şair, 18 Aralık 1939’da dünyaya geldi. İstiklal Ortaokulu’nda ve Kahramanmaraş Lisesi’nde eğitim alan şair, öğrencilik yıllarında şiir yazmaya başladı ve 1959’da başladığı İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde eğitimini Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde devam ettirdi. Bayazıt, vatani görevini 1963’te Burdur’da yaparken, […]

Yazar ve şair Erdem Bayazıt, vefatının 10’uncu yılında çeşitli etkinliklerle anılıyor.

Tam adı Adil Erdem Bayazıt olan, Kahramanmaraşlı ünlü şair, 18 Aralık 1939’da dünyaya geldi. İstiklal Ortaokulu’nda ve Kahramanmaraş Lisesi’nde eğitim alan şair, öğrencilik yıllarında şiir yazmaya başladı ve 1959’da başladığı İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde eğitimini Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde devam ettirdi.

Bayazıt, vatani görevini 1963’te Burdur’da yaparken, askerliğinin ardından Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’ne kaydolarak buradan mezun oldu.

Milletvekilliği de yaptı

Daha sonra Kahramanmaraş’ta edebiyat öğretmeni olarak görev yapan şair, Kahramanmaraş İl Halk Kütüphanesi’nde 1967-1972 arasında müdür olarak çalıştı.

Bayazıt, İstanbul Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Genel Sekreterliği, Milli Eğitim Bakanlığı basın bürosu memurluğu ve Milli Kütüphane Süreli Yayınlar Şube Müdür Yardımcılığı görevlerini de yürüttü.

Şair daha sonra çalıştığı Sanayi Bakanlığı İnsan Gücü Eğitim Daire Başkan Yardımcılığından istifa ederek, Akabe Yayınları’nın ve Mavera dergisinin yönetimini üstlendi.

Akabe yayınlarının İstanbul’a taşınması kararı ile 1984’te yeniden memurluğa dönen şair, bir süre Devlet Planlama Teşkilatı’nda çalıştı.

Bayazıt, ayrıca 1987 yılında Kahramanmaraş milletvekili olarak girdiği TBMM’nin 18. Dönem çalışmaları süresince Milli Eğitim ve Çevre Komisyonlarında görev aldı.

Daha sonra İstanbul’a yerleşen, modern Türk şiirinin usta şairlerinden Erdem Bayazıt, akciğer kanseri sebebiyle 69 yaşındayken 5 Temmuz 2008’de İstanbul’da vefat etti.

Bayazıt’ın yazı hayatı

Henüz lise yıllarında arkadaşları Cahit Zarifoğlu, Nuri Pakdil, Rasim ve Alaeddin Özdenören‘in çıkardığı “Hamle” dergisini birkaç sayı çıkaran Erdem Bayazıt, yine Pakdil’in yayına hazırladığı mahalli “Hizmet” gazetesinde sanat ve edebiyat sayfası hazırladı.

Çeşitli gazetelerde köşe yazarlığı da yapan Bayazıt’ın ilk şiirleri 1958’de ”Hamle” dergisi ve ”Gençlik” gazetesinin sanat ekinde, sonraki şiir ve yazıları ise “Büyük Doğu”, “Edebiyat”, “Mavera” ve “Yedi İklim” dergilerinde yayımlandı.

Bir süre Cumhuriyet gazetesinde muhabirlik de yapan şair, Nuri Pakdil ve Necip Fazıl Kısakürek başta olmak üzere Sezai Karakoç ile Fethi Gemuhluoğlu’ndan etkilendi.

Edebiyat çevrelerince ”Yedi Güzel Adam”dan biri olarak anılan ve ”Mavera” dergisinde de yazı işleri müdürlüğü görevini yürüten şairin “Sebeb Ey” isimli ilk şiir kitabı, 1972’de edebiyatseverlerle buluştu.

Şairin, Müslümanların emperyalizme başkaldırışını yansıtan şiirleri büyük ilgi görürken, Bayazıt, şiirde tarihi bir boyutun, fizik ötesine bir açılımın ve günlük hayatın yansımalarının görülmesi gerektiğini savundu.

Şiirlerinde mesajı ön planda tutan, şiir anlayışını öncelikle “Büyük Doğu” ve Sezai Karakoç’la biçimlendiren şairin kaleme aldığı son şiirleri ise “Risaleler” adı altında 1987’de Akabe Yayınları tarafından kitaplaştırıldı.

Bazı şiirleri İngilizce’ye de çevrilen Erdem Bayazıt, 1981’de Şenol Demiröz, Yücel Çakmaklı, Ahmet Bayazıt, Çetin Tunca, Halil İbrahim Sarıoğlu ve Necdet Taşçıoğlu’ndan oluşan ekiple, Pakistan’ın Peşaver kenti başta olmak üzere İran, Hindistan ve Afganistan’ı gezdi.

Bayazıt, yaptığı bu iki aylık gezide izlenimlerini topladığı “İpek yolundan Afganistan’a” adlı eseriyle, 1983’te Türkiye Yazarlar Birliği Basın Ödülü’nü kazandı. 1988 yılında “Risaleler” adlı şiir kitabıyla da Türkiye Yazarlar Birliği tarafından şiir ödülüne değer görülen Bayazıt, yine TYB tarafından gerçekleştirilen “Türkçe’nin 5. Uluslararası Şiir Şöleni” kapsamında Yahya Kemal adına düzenlenen büyük ödülün sahibi oldu.