Yazarlar

Katil Obama

Amerikalıların dikkatlerini ilk kez 2002 yılında Şikago’da yaptığı konuşma ile çekmişti Barak Obama. Savaş karşıtlığı, çevre seviciliği, nükleer silahlara olan mesafesi ve ırkçılığa olan tutumu ideal bir başkan olacağı sinyallerini vermiş ve ülke ile birlikte dünyanın bir çok yerinde işte beklenen adam bu olmalı yorumlarına  neden olmuştu. “Yeni Başkan Obama” tam da bu imaj ve algıyla küresel pazara sunulmuştu. Obama’yı ön plana çıkaran sadece  kıvrak zekası ya da güçlü hitabeti değildi şüphesiz.  Konuşma metinlerini yazanlar, fotoğraflarını kurgulayanlar, mizansen videolar hazırlayanlar toplumsal reflekslere son derece hakimdi. Başkanlığa seçildiği dönemde gerek Kahire’de gerekse İstanbul’da İslam dünyasına hitap eden konuşması bir umut oluşturmuş ve “beklentileri” arttırmıştı. Ancak onun yönetimde olduğu dönem İslam dünyasına bu konuşmaların ne kadar büyük bir retorik literatürü olduğunu öğretti.

Amerika İslam ile de Müslümanlarla da “barışamadı”, Amerikalılar mazlum dünyanın derdine çözüm bulamadı, ki böyle bir öncelik, gündem ve meseleleri elbette ve doğal olarak yoktu, üstelik her geçen gün ötekileştirme, kuşatma, işgaller, ölümler devam etti, hatta çok daha kaotik bir hal aldı.

Obama’nın Beyaz Saray’dan ayrılmasından 7 ay sonra bu yazı sizce tam olarak ne söylüyor, ne söylemeye çalışıyor dediğinizi duyar gibiyim. Zaten bunların hepsini biliyoruz, al birini vur ötekine diyebilirsiniz. Ancak Obama’nın maskeli yüzü, retorik hitabetini bana hatırlatan geçtiğimiz gün sosyal medyada dolaşıma sokulan hatta Twitter’da gelmiş geçmiş en çok beğeni alan fotoğraf oldu.

Dünyayı kendisine ‘hayran’ bırakan barış ödüllü Obama yine toplumun sosyolojisini iyi okuyan danışmanları sayesinde  gündem olmuştu.

Beyaz duvarın, beyaz çerçeveli penceresinden farklı ırklardan olan aynı yaştaki çocuklar ile verdiği bu fotoğraf, şüphesiz ülkeye, “sevgi, kardeşlik, birlik ve beraberlik” duygularını hatırlattı. Büyük ihtimalle Trump ve çevresini de çileden çıkarmaya yetti. (Trump’ın çevresi mi kaldı, istifalar ve kovmalarla Trump bir nevi sürgünde)

Başkanlığı bitmesine rağmen topluma hala ciddi ve kayda değer mesajlar verme çabasında olan Obama’nın bu fotoğrafı ise bende tiksinti uyandırdı. Konuşmaları ve kurgulanmış fotoğraflarının ardına saklanan Obama, görevde olduğu sürede verdiği katliam emirleri ile gündeme hiç gelmedi. Amerika’nın dış politikasını yakından takip eden Foreing Policy Journal’a göre Sadece 2016 yılında, Irak, Suriye, Afganistan, Libya, Yemen, Somali ve Pakistan’da 26 binden fazla bomba sivillerin üzerine atıldı. Düğünler, cenaze törenleri, parklar, kafeler ve çocuk oyun alanları hedef seçildi.

Uluslararası araştırma şirketleri Obama’nın her iki döneminde yüzlerce sivilin katledildiğini ve binlercesinin de yaralandığını duyurdu.

4 farklı ırktan çocukla verdiği fotoğraf Obama’nın ‘iyi adam’ arşivinde bundan böyle hep karşımıza çıkacak. Gelecek nesiller katlettiklerini değil, değer verdiği çocukları öğrenecek.  İşlediği cinayetler nedeni ile savaş suçlusu olarak anılmaktansa  “Barış ödüllü Başkan” olarak geçecek tarih kitaplarına.

Bize düşen görev ise; son derece zeki olan danışmanlarının ve imaj oluşturucularının aksine her defasında “kral çıplak” diye bağırabilmek .

Kendi çocuklarımıza onun aslında ‘’Katil’’ olduğunu anlatabilmek.

Tek cümleyle, Katil Obama!

Fatih Er

1 yorum

Yorum göndermek için buraya tıklayın

  • Müslümanlar tarihi çok iyi bilmeli ki zalimler kurtları koyun postunu bürünseler. Bile korkusundan tanımalıdır