Yazarlar

İsrailli iş adamını Trump neden affetti, Biden neden yargılıyor?

Yazının Aslı: After Trump eases them, Biden urged to reinstate sanctions on Israeli tycoon

İş Adamı Dan Gertler, geçtiğimiz on yıl boyunca Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ne vermesi gereken 1,4 milyar dolarlık vergide dolandırıcılık yaptığı iddiasıyla 2017’den bu yana ticaretten yasaklanmıştı.

Geçtiğimiz Pazartesi günü hak ihlallerine dikkat çeken iki Sivil Toplum Kuruluşu, yeni ABD Joe Biden yönetimini, Başkan Donald Trump’ın Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde yolsuzlukla suçlanan İsrailli bir milyardere uygulanması gereken yaptırımları, başkanlığının son dakikalarında hafifleterek ortadan kaldırma politikasını reddetmeye çağırdı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Dan Gertler’i, Kongo Başkanı Joseph Kabila’nın yardımıyla başlattığı “şeffaf olmayan ve yolsuzlukla elde edilen madencilik anlaşmaları” nedeniyle Aralık 2017’de birtakım yaptırımlara maruz bırakmıştı.

Washington, Gertler’in Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ni son on yılda 1,4 milyar dolarlık vergi gelirinden mahrum ettiğini iddia ediyor.

Global Witness (Dünya çapında doğal kaynak sömürüsü, çatışma, yoksulluk, yolsuzluk ve insan hakları ihlalleri arasındaki bağları kırmaya çalışan uluslararası bir STK), yaptığı açıklamada, “Trump başkanlığının son günlerinde ABD Hazinesinin milyardere yönelik yaptırımları önemli ölçüde hafiflettiğini” ifade etti.

Global Witness, soruşturmalar devam ederken “Gertler’in ABD şirketleriyle iş yapmaya ve ABD’de tutulan fonlara erişmesine izin verilmemesi gerektiğini” söyledi.

“Yeni Biden yönetimini, yaptırımları gecikmeden tam olarak yeniden uygulayarak yolsuzluğa karşı güçlü bir duruş sergilemeye davet ediyoruz.”

Yapılan açıklamada aynı şekilde, Trump yönetiminin “Gertler ve işyerlerine tüm bu yaptırımları geçersiz kılma iznini de verdiğini” söylendi.

Gertler ve firmaları yaptırım yapılması gereken listesinde kalırken, Trump tarafından verilen bu iznin, işlemlerinin devam etmesine ruhsat verdiği ve varlıklarını, bankalar ve finans kurumlarında devam ettirdiği ifade edildi.

Global Witness, Biden yönetimini “bu etkili affı iptal etmeye” çağırmanın yanı sıra, işbirliği içinde olan bankaları “Gertler ve ağı adına hesap açmamaya veya başka şekilde işlem yapmamaya” davet etti.

Geçen yıl Uluslararası Para Fonu, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ni yapılacak yardım karşılığında gösterecekleri bir şeffaflık politikası gereği sınırlarında yapılan tüm madencilik sözleşmelerini yayınlaması gerektiğini tebliğ etmişti.

Etiket /