Yazarlar

Hakan Fidan: 13 yılda MİT’i yeniden kurdu, sırada ne var ?

Bugünün diplomatik mayın tarlası, bu konuda oldukça yetenekli olan Fidan’a benzersiz bir şekilde baş edebileceği sayısız zorluk sunuyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’yı sadece Karadeniz kıyı şeridinin bir bölümünü geri almak için işgal etmedi. İşgal ederken bundan daha hırslıydı, dünya düzenini değiştirmek istiyordu; Batı’ya artık karar alıcı olmadığını göstermek için.

Ancak Putin’in çok kutuplu dünyası, olabilecek en kötü çıkışı yaşadı. Ukrayna askeri Rusya için bir felaket haline geldi. Rusya, 17 aylık çatışmada Sovyet ordusunun Afganistan’da yaklaşık on yıllık savaşta kaybettiği asker sayısının en az iki katını, hatta üç katını kaybetti. 

Putin, müttefikleri olan Çin ve İran’ı da yanında tutmayı başaramadı. Putin ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ilişkilerini iyileştirmek için hangi yolları kullanırlarsa kullansınlar, bariz gerçek şu ki Çin, Washington’a karşı küresel meydan okuma rolünden askeri olarak en az on yıl uzakta. Putin’in işgali, Çin’i henüz oynamaya hazır olmadığı bir role soktu.

Çin’in ana stratejik hedefi, Putin’in yakın çevresinin yaptığı gibi Almanya’yı düzenli olarak nükleer kıyametle tehdit etmek değil, Almanya ile ticaretini artırmak. 

Rusya’nın bu girişimden diğer ana müttefiki de mutlu değil. Kuzeye bakmak Tahran için bir yıl önceki kadar çekici görünmüyor.

Geçtiğimiz yıl İran’ın önde gelen devlet otomotiv firmalarının patronlarından oluşan bir heyet Moskova’dan gözlerinde büyük dolar işaretleri parlayarak dönmüştü. Batı yaptırımları Rus otomobil endüstrisini henüz yeni vurmuştu ve Rusya, İran’ın yaptırımları bozma konusundaki uzmanlığından faydalanmak istedi. Rusya, İran’ın ürettiği her şeyi satın alıyordu: motor blokları, akslar, dronlar, aklınıza ne gelirse.

Bunu bugün Tahran’daki atmosferle karşılaştırın. Müttefikler arasındaki mevcut tartışma, Rusya’nın Tahran’ın Hürmüz Boğazı yakınında İran’a ait olduğunu öne sürdüğü üç adanın BAE’nin olduğu iddiasını destekleme kararıyla ilgili.

İslam Devrim Muhafızları Birliği’nin (İDMB) üst düzey komutanı Muhsin Rızai, Rusya’nın “pozisyonunu düzeltmesi” gerektiğini söyledi. Muhammed Cevat Laricani ve Muhammed Bahir Kalibaf gibi yüksek profilli muhafazakarlar, Moskova’yı Körfez’de “Amerikan oyunları oynamakla” suçluyor.

Kaos ile başa çıkmak

Rusya – İran ilişkisinde başka çatlaklar da var, örneğin ABD ile İran arasında İran’ın bazı yaptırımların hafifletilmesi karşılığında İran’ın uluslararası nükleer müfettişlerle işbirliğini satma değil, genişletme sözü verdiği “gayri resmi ve yazılı olmayan” anlaşma gibi. Rusya’ya balistik füzeler göndermek ve Suriye ve Irak’taki Amerikan müteahhitlerine yönelik saldırıları durdurmak gibi. 2015 nükleer anlaşmasına taraf olan Rusya, geçici bir anlaşmaya daha şüpheyle bakıyor.

İran, yeni dünya düzeninde ‘takılmanın’ eskisinin parçalanmasını izlemekten daha zor olduğunun farkına varmış durumda. Ancak tüm Orta Doğu güçleri İran’ın yaptığını yapmıyor. Geçmişte düzenli olarak Rusya ve NATO ile arasını açmış olsa da, bir ülke var, Türkiye de etrafındaki girdapla başa çıkıyor.

Bu açıdan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde attığı, önem teşkil edecek bir adım var. Mehmet Şimşek başkanlığındaki yeni bir ekonomi ve mali müşavirler ekibinin atanmasıyla herkes para politikasında U dönüşüne odaklanırken, Erdoğan üçüncü ve son görev dönemi kadar önemli bir atama daha yaptı.

Bu atama, Milli İstihbarat Teşkilatı MİT’in eski başkanı Hakan Fidan’ın dışişleri bakanlığına terfisiydi.

Genel bir kural olarak, dünya çapında bir ulusal istihbarat teşkilatını yönetme işi şahinlere ayrılmıştır. Bu tür makamlar, Ortadoğu’nun mutlak hükümdarları için o kadar hassastır ki, sadece yakın aileye, ağabey veya oğula verilir.  

Diyebilirim ki Fidan bu kuralı çiğnedi. 

Fidan, İskoç tarihçi ve akademisyen Norman Stone’un yanında eğitim almış bir siyaset bilimcidir.  Orduda görev yapmasına rağmen askeri zihniyeti taşıyan bir “şahin” değil. 

Fidan tam bir entelektüel, “sadece bir asker” değil. 

Kitap okuyor, ki bu birkaç yeni ABD başkanı için söylenebilecek olandan daha fazla. Entelektüel merakı geniş olduğu kadar İngilizcesi de akıcı. İskoç bağımsızlığının zayıf ihtimallerini tartışırken İslam teolojisini tartışır gibi rahat.

Bu nedenlerle, Fidan’ın 2010 yılında MİT başkanlığına atanması, Türk güvenlik teşkilatı tarafından “şüpheyle” karşılandı. Fidan “onlardan” biri değildi. O çok gençti. Onlara göre bu iş uzun sürmeyecekti. 

O zamanlar eleştiri sadece onlardan da gelmedi: Dönemin İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Fidan’ı “İran’ın dostu” olarak nitelendirerek, Türkiye ile paylaşılan sırların “birkaç ay içinde İran’a da açılabileceği” endişesini dile getirdi. 

Son kale

Fidan göreve gelmeden önce MİT de diğer tüm Türk kurumları gibi içe dönüktü. Şaka bir yana, MİT, her bakanın ve milletvekilinin sırlarını bildiği, ancak Suriye ordusu istihbarat başkanının adını bilmediği bir dönemdeydi.

Fidan “vaftizini” ateşle yaptı. O zamanlar başbakanlık müsteşar yardımcısı olan Fidan, MİT’e katılmadan önce Norveç’te gizli müzakerelere katıldı. “PKK” adına bazı yapılar konuşmayı kaydetti ve kayıt, bir PKK’lının Belçika polisi tarafından tutuklanmasıyla “ortaya çıktı”, çıkartıldı. FETÖ’cüler tarafından kontrol edilen Türkiye’deki muadillerine sızdırıldı.

FETÖ’cüler Türk devletinin büyük bir kısmına sızmıştı. Polis teşkilatı, yargı ve medyanın büyük bir kısmı. Kendi üniversiteleri ve özel okul ağları vardı. MİT, güvenlik teşkilatı içinde FETÖ’cülerin henüz ele geçiremediği son kaleydi.

FETÖ’cüler, 2010’da MİT Başkanlığı için birkaç yıl önce emniyet istihbarat şefi olarak atanan Ramazan Akyürek’i hazırladılar. FETÖ’cü uzmanlar ve yayınlar, Barak’ın Fidan’ın “İran yanlısı” olduğu sözünü tekrarladılar.

FETÖ’cülerle ayrılık henüz gerçekleşmemiş olsa da Erdoğan ayaklarını yere sağlam bastı. Akyürek daha sonra Ermeni Türk gazeteci ve entelektüel Hrant Dink’in öldürülmesine göz yummakla ve yasadışı bir şekilde aydın ve politikacıları dinlemekle suçlandı. Dink davasında da müebbet hapis cezasına çarptırıldı. 

FETÖ’cüler, Fidan’ı devirmek için bir kez daha şansını denedi. Ankara’daki eski MİT merkezindeki ofis, 2016’daki başarısız askeri darbede helikopterle bombalanan ilk devlet dairesi oldu. Saatlerce kimse Fidan’ın akıbetini bilemedi. 

Akranları ilk kez değil, sessizce hayatta kalmayı başaran bu yeteneği hafife aldılar. Yüksek lisans tezinin konusu olan istihbarat ve dış politika ilişkisi Fidan’ın her zaman ilgisini çekmiştir. 1999’da tamamlandı, bugün biraz ironik görünüyor, çünkü Fidan, CIA ve MI6’yı Türk istihbaratının kendisini yönlendirmesi gereken modeller olarak kullanıyor. 

Bu, Amerikan gücünün zirvede olduğu zamandı. Soğuk Savaş’ın galibi, dünyanın askeri ve ekonomik açıdan tartışmasız lideri olarak selamlandı. 

 

İnşa edilen kurumlar

Bunu takip eden yirmi yıl, Afganistan, Irak, Yemen, Suriye ve Libya’da ve şimdi de Ukrayna’da “teröre karşı savaşı” doğurdu. Bunların hepsi başlıca Batılı istihbarat ve dış politika başarısızlıklarıdır. Ancak 1999’da, bunların hepsi bir ‘gelecek’ten ibaretti. O zamanlar ABD gerçekten de ülkeleri istediği zaman parçalayıp yeniden kurabileceğini düşündü.

Ancak Fidan’ı ABD ve İngiliz istihbarat servisleri konusunda cezbeden şey, bunların birer kurum olarak nasıl örgütlendikleri ve gömülü olduklarıydı. Bu Türkiye’yi oldukça endişelendiriyor, çünkü ülke bir kurumsal yapılanmanın yokluğuyla boğuşuyordu. Fidan bunu değiştirmek istedi ve MİT’i profesyonel, güvenilir ve başarılı bir kurum haline getirmeye başladı.

Aynı şeyi dış yardım kuruluşu olan TİKA ile de yaptı. Fidan, TİKA’yı, etnik savaş kazanının henüz dokunulmayacak kadar sıcak olduğu bir dönemde, Balkanlar’daki Türk nüfuzunu genişletmek için bir unsur olarak değerlendirdi. 

Fidan, son 13 yılda MİT’in başındaydı. 

Onu gelişen ve yeni tehditlere odaklanan bir kurum olarak yeniden kurdu. 

Stratejik analize ayrılmış bir bölüm ve siber savaşa ayrılmış bir bölüm oluşturdu. 

Ayrıca MİT siyasi olmayan bir kurum. 

Alışılmadık bir şekilde, Türkiye’de (MİT’te) liyakatle yükseliyorsunuz. 

Partizan olmayan bir istihbarat servisi özellikle önemlidir. Cumhurbaşkanlığı seçimlerini Joe Biden’ın tercih ettiği adayı Kemal Kılıçdaroğlu kazansaydı, MİT üç bakanlık ile birlikte aşırı sağcı lider Ümit Özdağ’a verilecekti. 

Bu, kaybeden Kılıçdaroğlu’nun daha yeni ifşa ettiği gizli bir protokolün özüydü.

Fidan, Erdoğan’la yakın ilişkisi olmasına rağmen bir siyasetçi değil. 

Erdoğan birçok kez Fidan’ın arkasını kolladı ve Fidan, etrafındakiler – eski Başbakan Ahmet Davutoğlu gibi – muhalefete katılmak için safları bozduğunda özellikle, Erdoğan’a sadık kaldı. 

Fidan’ı çok zor bir görev bekliyor …

Fidan’ın sırrı, kendisini devletin sadece hizmetkarı olarak değil, koruyucusu olarak görmesidir. 

Dışişleri Bakanlığı’na geçmeden önce de MİT’in elinde çatışma bölgelerinden bazı önemli dosyalar vardı. Ermenistan ile son mücadelesinde Azerbaycan’ın zaferini sağlayan kurum oldu. Libya’da Wagner Grubu’na ve dönek general Halife Hafter’e karşı Türkiye’nin geri adımlarını denetleyen teşkilattı. Ukrayna ile Rusya arasında artık geçersiz olan tahıl anlaşmasını ve sayısız esir değişimini müzakere etti. 

Görev süresi boyunca MİT birçok düşman yarattı. 

Rakip istihbarat teşkilatları, özellikle etkili bir operatörün rekabetinden hoşlanmaz.

Fidan’ın dışişleri bakanlığına atanması konusunda İran’da görüşler ikiye ayrılmış görünüyor. İran Devrim Muhafızları’na yakın Telegram kanalı Afsaran-ir, İsrail güçlerinin 2010’da Gazze Özgürlük Filosu’na düzenlediği baskın sonrasında Fidan’ı onlarla olan bağlarından ötürü övdü. 

İran Diplomasisi internet sitesi, İslam Zolqadrpour, yazdığı yazıyla tam aksini iddia etti

 “2010 ile 2020 arasında, Fidan’ın liderliğinde Türkiye, tamamı İran’ın bölgedeki çıkarlarına aykırı olan güvenlik ve istihbarat stratejileri uyguladı. Türkiye’nin Milli İstihbarat Teşkilatı, Suriye’nin kuzeyindeki terör ve savaş çığırtkanı örgütlerin ana sponsoru ve Fidan, politikalarını düzenleyen ana figür.”

İran’ın çıkarlarına aykırı hareket etme çizgisi kısmen doğrudur. Ancak bu, ilgi alanlarını nasıl tanımladığınıza bağlıdır. 

Çevre uzmanı

MİT, sadece Türk topraklarında İsraillileri ve Yahudileri hedef alan değil, aynı zamanda bir vakada Türkiye’yi Kafkasya’da bir operasyon için sıçrama tahtası olarak kullanan üç ayrı İran istihbarat teşkilatından 10 farklı İran suikast timini engelledi. 

Bu operasyonlardan sadece bir kısmı gün ışığına çıkmıştır.

Fidan, İsrail’i de ters köşe yaptı. 

2010 yılında MİT direktörü olarak atandığında, Haaretz İsrail’in savunma teşkilatıyla ilgili endişelerini bildirdi. Şimdilerde ise Fidan, İsrail istihbaratının liderliği ile ilişkileri yeniden inşa etmekle tanınıyor. İsrail medyasının dikkat çekmediği nokta, Mossad’ın Türkiye’deki operasyonlarının engellenmesine devam ettiğidir. 

Görev süresi boyunca Fidan, Körfez siyaseti konusunda adeta bir çevre uzmanı haline geldi. 

Bu da ona mecbur kaldı. Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’daki Suudi konsolosluğunda beceriksizce öldürülmesi olayını adeta örtbas etmesi için kendisine yalvaran Suudi telefonlarını ilk açan oydu. 

Cinayet kayıtlarının kamuoyuna açıklanmasını sağlayan ve CIA Direktörü Gina Haspel’e bunların önemi hakkında ilk bilgi veren isim de oydu. Benzer şekilde, Kaşıkçı’nın öldürülmesi emrini veren Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile Türkiye’nin ilişkilerini ilk yeniden kuran da Fidan oldu. 

Şimdi, Muhammed bin Salman ve Birleşik Arap Emirlikleri lideri Muhammed bin Zayid anlaşmazlığa düştüler, ancak her iki cephenin de Türkiye ile sıcak ve gelişen ilişkileri var. 

Tüm bunlar, Fidan emekli olduktan sonra ilginç bir siyaset bilimi dersi olacaktır; bir oturumun başlığı şu olabilir: 

“Beni öldürmek için elinden gelenin en iyisini yapan iki adamla nasıl arkadaş olunur?”

Fidan’ı çok zor bir görev bekliyor. 

NATO farkında gibi görünmese de eski dünya düzeni ‘bitme’ yolunda. Ancak yeni dünya düzeninin oluşmasına daha çok var.

Bunun yerine sahip olduğunuz şey, kaybedilen toprakları yeniden ele geçirmeye çalışan Ukraynalı askerlerin karşısına çıkan kadar yoğun ve bubi tuzağına düşmüş bir diplomatik mayın tarlası. 

Dünyayı Manici bloklara -demokrasiler ve otokrasiler- bölmek kavramsal bir model olarak ilk engele düşüyor. Liberal demokrasiler, kendi yaşam tarzlarını korumak için, özellikle etnik azınlıklara yönelik liberalizmlerinden sıyrılıyor ve yurtdışında daha net bir şekilde merkantilist – aşırı korumacı hale geliyorlar. En korkunç insan hakları ihlalcileri, kurtarma paketleri ve silah satışlarıyla ödüllendiriliyor.

Bu durum nüans, zeka ve bilgiyi dinleme ve değerlendirme becerisi gerektirir. Kişisel ilişkiler kurmak için zaman harcayan ve şimdi dış politikayı yasalaştırma araçlarına sahip olan birini gerektirir. 

Dış politikaya ses ve şekil verebilecek bir akıl gerektirir. 

Bu, yeni Türk dışişleri bakanında fazlasıyla var. 

Diğer Dışişleri bakanları onu ve Türkiye’yi ciddiye alsa iyi eder.