Yazarlar

Golan tepelerinde yeni savaşa doğru

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, geçtiğimiz yıl, Bakanlar Kurulu’nu işgal altındaki Golan Tepeleri’nde toplayarak “buranın sonsuza kadar İsrail’e ait kalacağı” yönünde açıklama yapmış, terör devleti İsrail ve Suriye’nin yanı sıra Lübnan ve Ürdün’le de sınır olan bölge, yeniden dünya gündemine gelmişti.

Devrim, özgürlük ve direnişle başlayıp binlerce şehit verilen Suriye sürecinin gölgesinde kalsa da Golan Tepeleri, bölgenin kilit sahalarından biri olmayı sürdürüyor.

Son zamanlarda bölgeden gelen “asimetrik haberler” ise, Suriye ve çevresinin yarınlarına ilişkin bir çok yeni soru işaretini beraberinde getiriyor. Suudi Arabistan, Lübnan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Filistin ve İsrail’de her gün yükselen gerilimle birlikte, paylaştığımız birkaç haber yaklaşmakta olanın habercisi.

27 Temmuz 2016:

2011’den bu yana İsrail, ilk kez Golan’dan Suriye’ye “yardım” geçişine “izin” verdi.

İran yanlısı hesaplar, Besic komutanının Golan’da İsrail mevzilerini izlerken çekilmiş resimlerini paylaştılar.

 

 

 

 

 

 

 

 

İsrail-Suriye hattında hava hareketliliği ve İngiltere’ye ait uçaklar

 

 

 

 

 

 

 

 

19 Temmuz 2017:

İsrail’in, Golan’da Suriye içinde güvenliğini ordunun sağlayacağı, ABD’li STK’nın işleteceği bir “hastane” inşa edeceği söyleniyor.

İsrail ordusu, twitter üzerinden  #İyiKomşu etiketiyle: “Her şey 2013’te yaralı bir Suriyelinin İsrail’e sığınmasıyla başladı” yazısını paylaştı.

4 Kasım 2017:

İsrail, Golan Tepeleri çevresindeki Dürziler üzerinden yeni alan açacak. İsrail, post-IŞİD dönemde Suriye’de bu adımı atacağını açıktan ilan etmişti.

İsrail toplam su ihtiyacının üçte birini Şeria Nehri ve Golan Tepeleri’ndeki su kaynaklarından temin ediyor.

Uluslararası hukuka göre, Suriye toprağı olan ancak fiilen İsrail’in işgali altında bulunan Golan Tepeleri’nin bu iki ülke dışında Lübnan ve Ürdün’le de sınırı bulunuyor.

 

(Metinde kullanılan bilgilerin bir kısmında Gazeteci Yusuf Özhan’ın twitlerinden faydalanılmıştır)