1990’lı yıllarda İstanbul’un Anadolu Yakası’nda bir okul adından çokça söz ettirdi. Bir İmam Hatip Okulu olmasının yanında Anadolu Lisesi olması, Anadolu’dan yüzlerce başarılı çocuğa kucak açması sonrası beklenmeyen bir şey oldu. Üniversite sınavında bu okul birinciler çıkarmaya başladı.
Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi, yakın tarih eğitim sistemimize böyle imza attı. Bugünlerdeyse KAİHL’nden mezun olan yüzlerce kişi ülke yönetiminde ve özel sektörde ciddi roller alıyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yakın zamanda ifade ettiği üzere, 28 Şubat döneminde İHL’lerin hedef tahtasına oturtulmasının sebeğlerinden biri KAİHL idi. Zira göze batan başarılara imza attı.
Biz de bu başarı hikayesini yerinde, ilgilisiyle konuştuk. Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi müdürü Miktat Tekçam hem kurumun başarı hikayesini, hem de gelecek vizyonunu Mücerret için anlattı.
Mücerret okumalar…
İHL’li olmak ne demektir sizce?
İmam Hatip neslinin öncüsü Mahmud Celâleddin Ökten hocanın dediği gibi “Asrın ihtiyaçlarını müdrik, Doğu’yu ve Batı’yı bilen münevver, aydın desinler diye dinden taviz vermeyen, dindar desinler diye de dinden taviz vermeyen, tavizsiz fakat müsamahakâr bir gençlik…”
VİZYONER PERSPEKTİFİMİZ BİZİ FARKLI KILIYOR
Kartal Anadolu İHL’yi farklı kılan nedir?
Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi’ni farklı kılan en temel unsur, eğitim meselesine vizyoner bakışıdır. Eğer eğitim bir ülkenin önden gidenlerini, liderlerini, önemli şahsiyetlerini yetiştiren alan ise alelade, modası geçmiş, yeni neslin isteklerini ve günün şartlarını hesaba katmayan bir yaklaşım Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde söz konusu olamaz. Bu yüzden Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi eğitime vizyoner bir perspektiften baktığı için bu farkın oluştuğunu söyleyebiliriz. Elbette ki bunun yanı sıra Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde eğitimin dört sacayağı üzerine oturduğunu söylemekte fayda var. Din eğitimi, dil eğitimi, akademik bilgi, sosyal ve kültürel aktiviteler… Bu dört sacayağının birbiriyle insicamı neticesinde aslında Kartal AİHL kendine ait eğitim perspektifini ortaya koymuş oluyor. Yıllar önce oluşturduğumuz vizyon cümlesiyle;
“Tüm öğrencilerimizi akademik, sosyal ve kültürel açılardan önder bireyler olarak yetiştirerek Türkiye’ye öncü, dünyaya örnek bir eğitim kurumu olmak” hedefindeyiz.
ERDOĞAN: İHL’LERİN KAPISINA KİLİT VURULMASININ BİR SEBEBİ KARTAL İHL’DİR
Memleketin zor dönemlerinde Kartal İHL’nin başarıları çok konuşuldu. Ve İHL’lere bakışı müspet yönde etkiledi. O dönemleri biraz anlatır mısınız?
Bence önce o günleri kısaca hatırlamakta fayda var. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, 2013’te Kartal’da Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin mezuniyet töreninde şöyle demişti;
“Burada, dilimin ucuna gelen ama bugüne kadar sabırla tuttuğum, söylemeyi sabırla ertelediğim bir tespitimi de sizlerle paylaşmak istiyorum. 28 Şubat sürecinde, Türkiye genelinde İmam Hatip’lerin kapısına kilit vurulmasının en önemli sebeplerinden biri, inanın, Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi’dir. 1994… Öğrenci Yerleştirme Sınavı’nda, milletvekili arkadaşım Feyzullah Kıyıklık’ın evladı Mustafa Önder Kıyıklık kardeşim, fen-matematik alanında tüm soruları doğru cevaplıyor ve Türkiye birincisi oluyor. ‘Tesadüf’ diyorlar, çamur atıyorlar, iftira atıyor, itham ediyorlar ama 1995’te, bu kez, Selçuk Şimşek yavrumuz sosyal bilimlerde Türkiye birincisi, Türkçe–sosyalde ise Türkiye ikincisi oluyor. 1996’da, bu kez Selim Tuzci kardeşimiz, evladımız Türkiye birincisi oluyor. 1997’de, Mehmet Sarımermer kardeşim Türkiye dördüncüsü oluyor. İşte, Kartal Anadolu İmam Hatip’in, diğer imam hatip okullarının bu muhteşem başarısı, birilerini o zaman çok ama çok ciddi şekilde tedirgin ediyor.”
ÖĞRENCİLERİMİZ ÜLKENİN BAŞARISI İÇİN TER DÖKÜYOR
Aslında geçmişteki başarılarımızı bugünün öğrencisine bir farkındalık ve isteklendirme aracı olarak 28* sergimizi okulumuzun çağdaş sergi mekânı GaleriKartal’da sergiledik ve kitap olarak da yayınladık. 28* Sergimiz ve kitabımız şu cümlelerle karşılıyordu: “Öğrencileri tarafından bir okul gibi değil, kendi inşa ettikleri bir Harikulade İşler Şatosu olarak algılanan Kartal AİHL, elinizi hangi köşesine atsanız eğlenceli bir hikâyeyle karşılaşabileceğiniz tarihi boyunca toplumdaki İmam Hatip Lisesi algısının dönüşümüne hem ev sahipliği yaptı hem de tanık oldu.”
Geçmiş dönemde elbette ki dua alan elbette ki belli bir bereket ve coşkunun, motivasyonun içinde bulunan Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi ülkemizde büyük başarılar elde etti. Bugün ise aynı başarılarla beraber uluslararası başarıları hedefliyoruz. Dil eğitimimizi Toefl Junior sınavlarıyla ölçüyor, ulusal müfredatla beraber IGCSE (Uluslararası Genel Ortaöğretim Sertifika Programı) ve IB (Uluslararası Bakalorya) programlarını öğrencilerimize sunuyoruz.
YKS Sınav başarılarının yanı sıra aynı zamanda IGCSE ve IB başarılarını da önemsiyoruz. Çünkü bu sınavlarda öğrencilerimiz sadece kendi başarısı için değil okulunun ve ülkesinin başarısı için de ter döküyor.
Bizler bugün geçmişteki mezunlarımızın başarılarından ilham alarak onları yakalamak ve geçmek azim/kararlılığını öğrencilerimize aşılamak noktasında elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Gayret bizden tevfik Allah’tan.
MEVLANA’NIN PERGEL METAFORU YENİ KUŞAĞI TARİF EDİYOR
Yeni nesli nasıl okuyorsunuz? Yeni bir İHL kuşağı var. Gelinen noktayı nasıl yorumluyorsunuz?
Yeni bir İmam Hatip nesli olduğu tespitiniz gerçekten çok doğru. Bu nesil çok okuyan, çok araştıran, internet ve akıllı telefonları fazla kullanan bir nesil. Bilinmeyenin olmadığı bir çağdayız. Ve bilgiye bir parmak mesafesi kadar uzağız. Bu insanı çıldırtacak noktada bir durum ve buraları iyi yönetmek lazım bence. Sayın Bakanımızın geçtiğimiz günlerde pergel metaforuna işaret ettiğini hatırlıyorum. Hazreti Mevlana’nın pergel metaforu pergelin metal ucunu İmam Hatipliliğin merkezine sapladığımız zaman diğer ucuyla dünyaları gezersiniz, anlamındaki o metafor bence yeni eğitim anlayışımız olmalı.
İHL’LER MİLLETİN OKULLARIDIR
İHL’lere rağbet çok arttı. Bunu neye bağlıyorsunuz?
İmam hatiplere rağbetin çok artması bu ülkenin, bu memleketin, bu toprakların imam hatiplere geçmişten günümüze nasıl yaklaştığı ile ilgili. İmam Hatip Liselerini geçmişte halkımız inşa ediyordu. Bugün ise kamu kaynaklarıyla da İmam Hatip Liseleri yapılabiliyor. Günümüzde İmam Hatiplerin fiziki sorunları gibi katsayı adaletsizliği ve başörtüsü sorunları aşıldı. Nicelikle birlikte nitelik de her gün artmaktadır.
Bu okullar milletin okullarıdır. Milletimiz İmam Hatipleri sahiplenmiş ve bu kurumlar için büyük mücadeleler vermiştir. Türkiye’de dini düşünce ve hayatın yeniden canlanması için ortada olan toplumsal duyarlılıkla milletimiz her dönemde olduğu gibi kendi okuluna sahip çıkmaya devam etmektedir.
SAHİH İSLAM ANLAYIŞI İÇİN İHL’LER ÖNEMLİ
İHL’lerin geleceğini nasıl görüyorsunuz?
İmam hatip liseleri Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en başarılı toplumsal projelerinin başında gelir.
İslam dünyasındaki DEAŞ, FETÖ gibi aşırılıkların önüne geçilebilmesi için sahih İslam inancının gençlerimize öğretilmesi önem arz etmektedir. Dün olduğu gibi bugün ve yarın da İmam Hatip Liseleri bu topraklardaki en önemli kurum olarak varlığını devam ettireceğine inanıyorum.
Yakın zamanlarda birçok ülkeden Bakan ve Müsteşarı okulumuzda ağırladık. Onlar da eğitim sistemimizin bu özgün projesini tanımaya ve ülkelerine aktarmaya çalışıyorlar.
İmam hatiplerin geleceğini elbette ki çok parlak görüyorum. Çünkü imam hatip demek Türkiye demek, imam hatip demek Anadolu demek, imam hatip demek bu ülke için yeri geldiğinde her şeyinden feragat etmek demek. Bu yüzden ülkesine âşık olan bir imam hatip neslinin gelecekte önemli hizmetlere imza atacağına inanıyorum.
Yorum ekle