Yasuke’nin nereli olduğu bilinmiyor. Kesin olmamakla birlikte 1555 ya da 1566 doğumlu olduğu düşünülüyor. O dönemin Japon asillerinin verdiği “Yasuke” adıyla anılan eski kölenin asıl adının karşılığının Japoncada Yasuke olduğu düşünülüyor.
Japonya İmparatorluğu’nın ilk zenci/Afrikalı Samuray’ı olan Yasuke’nin Mozambik,Makua doğumlu olduğu ya da başka kaynaklara göre Angola veya Etşyopya kökenli olduğu da iddia ediliyor. Hatta bazı kaynaklar bie köle olarak Portekiz’de doğduğunu not ediyor.
Yasuke’nin bir köle olarak tarih sahnesine çıkışı 1579’de İtalyan misyoner ve tüccar Alessandro Valignano’nun liderlik ettiği Portekiz filosunun Japonya topraklarına gelişi ile başlıyor.
Heyetin limandan inişi ve sokaklarda yürüyüşü büyük ilgi çekiyor. Çünkü heyetteki zenci kölenin bulunduğu heyet Kyoto’daki kilisede bile Japon halkı tarafından ziyaret ediliyor. Hayatlarında ilk defa siyahi bir insan gören Japon halkı arasında büyük ilgi gören Yasuke’nin şöhreti dönemin Daimyö’sü en güçlü adamı Lord Oda Nobunaga’nın kulağına gidiyor. Ve bu ilginç ‘yaban’nın huzuruna getirilmesini emrediyor.
O güne kadar siyah tenli bir insan görmedikleri için sarayın önünde müthiş bir izdiham oluşuyor. Uzun boylu, yapılı oluşu, halk arasında 10 insan gücünde olduğu söylentisini çıkarıyor.
Yasuke, Lord Oda Nobunaga‘nın huzuruna çıktığında, Nobunaga hayli öfkelenerek ”Karşıma neden bu kirli, çamurlu adamı çıkardınız?” diye sorarak beline kadar Yasuke’yş soyduruyor. Suyla silmeye çalıştıkları ‘kir’ ve ‘çamur’ bir türlü çıkmıyor. Suyla ovuşturdukları deri renginin açılmadığını görünce hayli şaşıran Nobunaga, Japon erkeklerinin ortalama boyu 1.50 cm iken Yasuke’nin kalabalığın önünde ölçülen boyunun 1.82 cm olması ve yapılı olması karşısında etkileniyor.
Japonya’da daha önce siyahi deriye sahip biri görülmediğinden ve bu görüşmeden etkilenen Lord/General Nobunaga, Afrikalı Yasuke’den hoşnut olup himayesine almaya karar veriyor.
General Nobunaga, Yasuke’yi kişisel yardımcısı ve koruması olarak himayesine katmak üzere satın alır. Japonca öğrenmeye başlayan Afrikalı Yasuke, efendisinin himayesinde birçok savaşa katılır.
1581 yılında gösterdiği sadakat ve tamamladığı askeri eğitimler sonucunda Azuchi Kalesi’de düzenlenen törende ‘Samuray’ savaşçısı ünvanını alır ve efendisinin kılıç ustası tarafından yapılan kılıcını(katana) kuşanır. Alışılagelmişin dışında Yasuke, efendisinin sofrasında da yer bulur, davet edilir.
Ancak Yasuke’nin samuraylık hayatı Lord Nobunaga’nın generallerinden Akechi Mitsuhide’nin darbe girişimiyle son bulur.
General Mitsuhide, 1582’de efendisini devirmek için Kyoto’daki Honno Tapınağı’na saldırır ve burayı korumakla görevli birçok samurayı öldürür. Lord Nobunaga, yenilgiyi anlayınca onuruyla ölmek için kılıcıyla hayatına (seppuku) son verir.
Efendisi ölen Afrikalı samuray Yasuke’nin, savaşırken gücü tükenir ve yakalanır. Düşmanın eline geçen Afrikalı samuray Yasuke karşısında onu yakalayan asi samuraylar ona ne yapmaları konusunda kararsız kalırlar. Çünkü karşılarındaki beyaz teni bir Japon değil siyah renkli bir ‘yaban’dır.
Derhal isyancı general Mitsuhide’nin huzuruna çıkarılır. Yasuke,huzurda onuruyla kendi canını almak için(seppuku) General Mitsuhide’den izin ister. Ancak General,Yasuke’nin tenin rengi nedeniyle bu onuru haketmediğini söyler. Japon olmadığı için canı bağışlanır ve Kyoto‘daki kiliseye gönderilir.
Yasuke oradan çıkarak eski efendisi rahip/tüccaf Alessandro Valignano’nun yanına döner ve yaşamını orada sürdürür.
Yasuke’nin akıbeti burada kararır çünkü hayatının bu bölümüyle ilgili hiçbir bilgi yoktur. Kimileri Japon efendisine sadakatinden dolayı canına kıydığını, kimileri rahip/misyoner olup bilinmeyen diyarlara yolculuk ettiğini söyler, durur.
Yasuke,Japon tarihinde kısa bir süre yer alsa da yıllar sonra çocuklar için yazılan kitaplara da konu olur.
Afrikalı ilk ve tek Samuray Yasuke, arkasında tam olarak ona mı ithaf edildiği bilinmeyen ama ona atfedilen bir Japon atasözü bırakır.
“Samuray’ın cesur olması gerekiyorsa damarlarında birazda siyah kan olmalıdır”
Yorum ekle