Yazarlar

Yenilgi için hazırlanıyor

Metnin Orjinali: https://www.americanpurpose.com/articles/preparing-for-defeat/

Bu yazıyı, geçen hafta Liderlik Gelişim Akademisi kurslarımızdan birinde ders verdiğim Üsküp, Kuzey Makedonya’dan yazıyorum. 

Balkanlar’da Putin’e Avrupa’nın diğer bölgelerinden daha fazla destek olunması dışında Ukrayna-Rusya savaşından gelen bilgiler dünyanın geri kalanından farklı değil.  Balkanlar’da Rusya’ya olan bu desteğin en belirgin nedenlerinden birisi Sırbistan ve Sırpların ev sahipliği yaptığı Sputnik.

Kısıtlı bir zamanıma denk gelmesi ve burada olmam nedeniyle takip ettiğim kadar Rusya Ukrayna savaşına dair tahminlerimi yazacağım:

1- Moskova, Ukrayna’da açık bir yenilgiye doğru gidiyor. Rusya, Ukrayna halkının Rusya’nın  yanında olduğu ve Ukrayna ordusunun saldırı girişiminden hemen sonra çökeceği şeklinde hatalı bir planlama yaptı. Putin, ordusunun büyük bir kısmını operasyon için ayırdı fakat daha fazla asker için lojistik gücü kalmadı .  Rus askerleri ilk saldırıda Kiev’e gireceklerinden o kadar emindiler ki fazladan cephane ve erzak getirmek yerine zafer geçit töreninde giymek için kıyafet getirdiler. Rus birlikleri, büyük tedarik sorunları ve Ukrayna’nın yoğun saldırılarıyla karşı karşıya kalmaları nedeniyle Ukrayna şehirlerinin dışında mahsur kaldı.

2-  Rus Ordusuna karşı Ukrayna’da bir yıpratma savaşı başladığında üstünlüğü kaybetme  yavaş yavaş değil ani ve felaket silsilesi şeklinde olabilir. Rusya geri dönülemez bir şekilde ilerlerken savaşan orduya yardım ulaşmadığı zaman moraller alt üst olacak. Bu söylediğim şimdilik en azından kuzey için geçerlidir. Ruslar güneyde daha iyi durumda, ancak kuzey çökerse bu mevzileri korumak zor olacak.

3- Yukarıda bahsettiğim durum gerçekleşmeden savaşa diplomatik bir çözüm bulmak mümkün değil. Bu noktada iki tarafın da savaşın seyrinden anlaşılacağı gibi göze aldıkları kayıpların büyüklüğü bu uzlaşma yolunu kapatıyor.

4- Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi bir kez daha işe yaramaz olduğunu kanıtladı. Yararlı oldukları tek şey, dünyanın kötü veya yanlış yapan aktörlerini belirlemeye yardımcı olan Genel Kurul oylamasıydı.

5- Biden yönetiminin hava sahasını kapatmama ve Polonya’da bulunan  MiG savaş uçaklarını Ukrayna’ya transferine yardım etmeme kararı iyiydi.  Çok duygusal bir dönemde başlarını dik tuttular. Ukraynalıların Rusları kendi başlarına yenmeleri, Moskova’yı NATO’nun kendilerine saldırdığı bahanesinden mahrum bırakmaları ve tüm bariz gerilimi arttırma olasılıklarından kaçınmaları çok daha iyi bir karardı. Özellikle Polonya’ya ait savaş uçakları MiG’ler, Ukrayna hava savunmasına fazla bir şey katmayacaktır. Bundan çok daha önemli olan şeyler ise,  Stinger, TB2, tıbbi malzeme, iletişim ekipmanı, bilgi paylaşımı gibi desteklerdir. Ukrayna kuvvetlerinin zaten ülke dışında faaliyet gösteren NATO istihbaratı tarafından yönlendirildiğini varsayıyorum.

6-Ukrayna’nın ödediği bedel elbette çok büyük. Rusya’ya uçuşa yasak bölge ve MİG’lerle veremeyeceğin zararı roketler ve topçu atışı ile yapmak daha önemli.  Bu katliamı durduracak tek şey Rus Ordusunun karada yenilmesidir.

7- Putin, ordusunun yenilgisinden kurtulamayacak. Putin, halkın nazarında güçlü biri olarak algılandığı için destek alıyor, yetersiz olduğu görüldüğünde ve askeri gücü elinden alındığında vatandaşlarına ne sunacak?

8- Bu işgal girişimi,  Putin’e sempati duyan dünyanın farklı yerlerindeki popülistlere büyük zarar verdi. Buna Matteo Salvini, Jair Bolsonaro, Éric Zemmour, Marine Le Pen, Viktor Orbán ve tabii ki Donald Trump da dahil. Savaş siyaseti, onların açıkça otoriter eğilimlerini açığa çıkardı.

9- Bu noktaya kadar olan savaş Çin için iyi bir ders oldu. Rusya gibi, Çin de son on yılda görünüşte yüksek teknolojili askeri güçler oluşturdu ancak savaş deneyimleri yok. Rus hava kuvvetlerinin sefil performansı, benzer şekilde karmaşık hava operasyonlarını yönetme deneyimi olmayan Çin Halk Kurtuluş Ordusu Hava Kuvvetleri tarafından tekrarlanacak. Çin hükümeti, Tayvan’a karşı gelecekteki bir hamleyi tasarlarken Rusya’nın yaptığı gibi kendi yetenekleri konusunda kendini kandırmayacağını düşünebiliriz.

10- Umarım Tayvan, Ukraynalıların yaptığı gibi savaşa hazırlanma  konusunda uyanır ve zorunlu askerliği geri getirir. Erken bozguncu olmayalım.

11- Bu savaştan sonra Türk SİHA’ları en çok satan askeri aracı olacak.

12- Bir Rus yenilgisi “özgürlüğün yeniden doğuşunu” mümkün kılacak ve bizi küresel demokrasinin gerileyen durumuyla ilgili korkumuzdan kurtaracaktır. 1989’un ruhu, bir avuç cesur Ukraynalı sayesinde yaşayacak

Etiket /