İstanbul bugün (11 Mayıs) güne operasyona dönüştürülen iki soruşturmayla başladı.
FETÖ’nün yıllar içinde büyük bir özen ve gizlilikle TSK içine sızdırmayı başardığı ve hala kendilerini saklamayı başaran kripto hücrelerine yönelik yapılan iki operasyonda 300 asker hakkında gözaltı kararı verildi.
Hakkında gözaltı kararı verilen isimlerin rütbeleri, tehlikenin hala sürdüğünü de gözler önüne seriyor.
211’i aktif görevde FETÖ’cü subay
211’i aktif görevdeki muvazzaf subay olmak üzere hakkında gözaltı kararı verilen şüphelilerden 14’ü Albay, 15’i Yarbay, 45’i Binbaşı, 27’si Yüzbaşı, 17’si Üsteğmen, 46’sı ise Astsubay.
Aslında savcılıkları FETÖ’nün mahrem hizmetler yapılanmasının peşine sürükleyen emare, TSK içinde ByLock olarak bilinen kriptolu iletişim sistemini kullanım yoğunluğunun düşük olmasıydı.
Gizliliği esas alan bu yapı, ‘mahrem hizmetleri’ bir istihbarat örgütünün gizli hücreleri şeklinde tasarlamıştı.
Bazen aynı hücre içindeki askerlerin dahi birbirinden habersiz olduğu bu şebekelerin sorumluları elemanlarıyla iletişim kurmak için çok farklı bir yöntem izledi.
FETÖ’ye uzanan 3421 ankesörlü telefon
FETÖ’nün orta/üst düzey mensupları, sorumlu oldukları mahrem hücreleriyle iletişimi, deşifre olunması engellemek için ankesörlü telefonlarla veya birbirinden bağımsız market, büfe, dükkan gibi işletmelerde kurulu sabit-kontörlü hatlarla sağlıyordu.
Türkiye genelinde 3421 ankesörlü telefon veya bu şekilde hazırlanmış kontörlü hattın FETÖ iletişimi için kullanıldığı tespit edildi. Bu hatlardan 421’i ise İstanbul’da.
Üsküdar’daki Bulgurlu Caddesi’ndeki bir kuruyemişçideki kontörlü sabit hattı kullanan bir örgüt yöneticisi, bu hattan birbiri ardında tam 353 gizli hücre elemanı TSK mensubuyla iletişime geçiyordu. İletişime geçtiği askeri personelin aynı sınıf ve rütbeye mensup olduğu da tespit edildi.
Bu soruşturmalarda hakkında gözaltı kararı verilen askeri personelin Hava, Kara, Deniz Kuvvetleri ile Sahil Güvenlik ve Jandarma Genel Komutanlığı’nda görev yaptıkları anlaşıldı.
Ankesörlü hatlar FETÖ’cüler tarafından nasıl kullanılıyor?
Peki iletişime geçilecek personel rehberlere nasıl kaydediliyordu?
FETÖ bununla ilgili de çeşitli yöntemler geliştirmişti.
Örneğin bir yöntem, karşıdaki telefon numarasının son iki rakamını doksan dokuza tamamlamaktı. Eğer kaydedilecek telefon numarasının son iki numarası 01 ise dataya 98 olarak kaydediliyordu.
Diğer bir yöntem ise kaydedilecek telefon numarasının son dört rakamına dört rakamı eklemekti.
Sondan ikinci veya dördüncü rakamı değiştirmek ya da tüm rakamlara 1 ekleyip öyle kaydetmek de kullanılan yöntemlerden biriydi.
FETÖ/Mahrem Yapı soruşturmaları tüm yurtta devam ediyor. Bu soruşturmalarda, hem teknik operasyonlar hem de ifadelerle gizli hücreler tespit ediliyor.
Yorum ekle