Yazarlar

Hindistan‘ın Silikon Vadisi: Bangalore

Bangalore, diğer adıyla Bengaluru, Yeni Delhi ve Bombay’dan sonra Hindistan’ın nüfus bakımından en büyük şehri ve Karnataka eyaletinin de başkenti. Buraya “Hindistan’ın Silikon Vadisi” de denilmekte. Bunun nedeni bu şehirde bilgi teknolojileri alanında araştırma ve geliştirme yöntemlerinin her geçen gün daha da artması. Burada çok özgün tarzlarda modern teknolojiler geliştiriliyor. Şehirde sanayi ve teknoloji müzeleri […]

Bangalore, diğer adıyla Bengaluru, Yeni Delhi ve Bombay’dan sonra Hindistan’ın nüfus bakımından en büyük şehri ve Karnataka eyaletinin de başkenti.

Buraya “Hindistan’ın Silikon Vadisi” de denilmekte. Bunun nedeni bu şehirde bilgi teknolojileri alanında araştırma ve geliştirme yöntemlerinin her geçen gün daha da artması. Burada çok özgün tarzlarda modern teknolojiler geliştiriliyor. Şehirde sanayi ve teknoloji müzeleri mevcut.

Bangalore Sanayi ve Teknoloji Müzesi

Şehrin bir diğer adı da “Garden City of India”dır. Yani “Hindistan’ın bahçe şehri”. Çünkü şehirde çok sayıda gölü ve nehri içinde bulunduran bahçeler de bulunmakta.

Bangalore Sarayı
(Şehir Hindistan bağımsızlığını kazanana kadar buradan yönetilmiştir.)

Bangalore, tarihini hâlâ saraylarıyla yaşatıyor. Tarihi geçmişi serüvenlerle dolu olan Bangalore için, bir ‘’saray şehri’’ benzetmesi de yapılabilir. Şehre geldiğinizde gözünüze saraylardan sonra, tapınaklar ve botanik bahçeleri çarpacaktır. Şehirde ilginç mimaride çok sayıda tapınak mevcut. Ancak bu tapınaklar arasında en ilginç olanı Shiva Tapınağı’dır. Tapınak yerin altına yapılmış ve diğer tapınaklardan oldukça büyük. Yerin altından ilginç Hindu ibadetlerini göre göre yürüyorsunuz, en sonunda büyük bir alana çıkıyorsunuz ve orada sizi Tanrı Shiva karşılıyor. Tapınaktaki din adamları turistlere yapılan dini ritüellerin içeriğini anlatarak turistlerin ilgisini çekmeyi başarıyorlar.

Shiva Tapınağı

Şehirde tarihe tanıklık etmiş oldukça fazla eseri ziyaret edebileceğiniz gibi, modern yapıları da ziyaret edebilirsiniz. Teknoloji ve sanayi alanında ‘’Silikon Vadisi’’ sayılan bu şehir, modern yapıları ile de ön plana çıkıyor. Chennai’dan sonra Bangalore’da da aynı manzara var; şehirde modernite ile gelenek bir arada yaşıyor. Ayrıca çeşitli yerel geleneklerle Hinduizm iç içe geçmiş ve etkilenmiş durumda. Bu durum tapınakların mimarisine dahi yansımakta.

Hindistan’ın ‘’Beyaz Sarayı’’
‘’Karnataka eyaleti buradan yönetilmektedir.’’

Chennai’ya göre şehirde Müslümanların nüfusu ve ağırlığı daha fazla. Bangalore nüfusunun yaklaşık %20’sini Müslümanlar oluşturuyor. Tarihi ve büyük camiler Chennai’da parmakla gösterecek kadar azken, Bangalore’da daha fazla. Ayrıca Tipu Sultan’ın sarayı ve dahi Hindistan tarihinde önemli yeri olan Müslüman şahsiyetlere ait eserlerin burada olması, şehirde Müslümanlık olgusunu da diri tutuyor.

Tipu Sultan’ın Yazlık Sarayı

Chennai’ya yaklaşık 300 km uzaklıkta olan Bangalore’da, Chennai’ya göre daha fazla Hintçe konuşuluyor. Chennai’da tabelalarda dahi Hintçe’ye dair en ufak bir şey yokken, Bangalore’da Hintçe konuşan nüfus daha yoğunlukta. Bu da Bangalore’un yoğun göç almasından ve Hindistan en büyük metropol şehirlerinden biri olmasından kaynaklanmakta

Hindistan’ın uzay programının kilometretaşları

Hep söylediğim gibi: Hindistan garip, sıra dışı ve merak uyandırıcı bir ülke. Tavsiyedir: Yolunuzu gizemli Hindistan’a düşürün.