Yazarlar

Gittim, uçtum, yazdım: İstanbul Havalimanı

Bulutlu bir İstanbul günüydü. Yolculuk Ankara’ya. Eyüp’te ikamet eden biri için havalimanına gitmek kolay sayılırdı. Metro yakında. Doğrudan Atatürk Havalimanı. Ancak adres değişmişti. İstikamet İstanbul Havalimanı (İH) idi. İstanbul’un kuzeyine gidecektim. Bunun için toplutaşıma kullanacaktım. Eyüp’e en yakın ve beni en hızlı şekilde götürecek olan ihtimalleri araştırdım elbet. Alibeyköy ve Mecidiyeköy’den Havaİst otobüsleri 30-40 dakikaya […]

Bulutlu bir İstanbul günüydü. Yolculuk Ankara’ya. Eyüp’te ikamet eden biri için havalimanına gitmek kolay sayılırdı. Metro yakında. Doğrudan Atatürk Havalimanı. Ancak adres değişmişti. İstikamet İstanbul Havalimanı (İH) idi.

İstanbul’un kuzeyine gidecektim. Bunun için toplutaşıma kullanacaktım. Eyüp’e en yakın ve beni en hızlı şekilde götürecek olan ihtimalleri araştırdım elbet. Alibeyköy ve Mecidiyeköy’den Havaİst otobüsleri 30-40 dakikaya gidiyordu. Alibeyköy’ü tercih ettim. Toplamda İH’na ulaşmam 1 saat kadar zaman aldı.

Daha birkaç kilometre mesafe öteden İH sizi kendine çekiyor. Devasa bir proje. Hemen önünde ve çevresinin birçok noktasında inşaat devam ediyor. Tamamlanmamış bir çalışma havası oluşuyor. Hemen girişe yapılan cami dikkat çekiyor. Farklı bir mimari.

AYDINLIK VE FERAH MİMARİ

İH’nın önünde boydan boya uzanan yola bakıyorum. Giriş kapıları yüksek. Köprü üzerinden giriş yaparken, aşağıda çıkışları da görüyorsunuz.

İçeri girer girmez aydınlık ve modern bir tarz sizi karşılıyor. Trafik akışını düzenlemek için geliş ve gidişler farklı katlara alınmış.

TEKNOLOJİK İMKANLAR VE FİZİKİ ŞARTLAR

Gümrük ve check-in işlemlerinin hızlı olması için fiziki ve dijital şartlar birlikte kullanılmış. Çok fazla cihaz, biletinizi almanız için sizi bekliyor. Gişelerin sayısı çok ve işlemler hızlı yürüyor.

Bagaj alımını hızlandırmak için de sistem düzenlenmiş. Uçakların tamamı körüğe yanaşıyor. Sizin çıkışınız da bagajların çıkışı da kolay.

İlk dönemde yolcuların zaman kaybetmemesi için çok sayıda genç görevlendirilmiş. Havalimanının her tarafında, neredeyse adım başı görevliler var. Mor giydirilmiş bu gençler gözünüzün içine bakıyor ve daha aklınızdan geçerken soruları kapıp cevap veriyor.

HAVALİMANI İÇİNDE ULAŞIM

Bir havalimanında yolcu için en önemli unsur herhalde gideceği yere kolay ulaşmaktır. İH’nda bunun için bütün önlemler alınmış. Her tarafta bilgilendirme tabelaları mevcut. Tamamen açılana kadar hizmet edecek olan görevliler de hata yapma ihtimalinizi sıfıra indiriyor.

Dünyanın en büyük havalimanını yapmak ve bunun bir bölümünü açmış olmak -elbette- beraberinde bazı eksiklikler getiriyor. İnşaat görüntüsü, dev vinçler büyük bir hazırlığa ya da tamamlanmaya işaret ediyor. Yolcu olarak bu manzaraların yakınından geçmiyorsunuz. Sadece uzaktan ve görsel bir durum. Bir sıkıntı da oluşturmuyor.

İSTANBUL’UN HER YERİNDE OTOBÜSLERLE ULAŞIM MÜMKÜN

İstanbul’un kuzeyine, yerleşimin olmadığı bir alana gitmek çok da kolay değil. Özel aracınızla gitmiyorsanız dikkat etmeniz gereken şeyler var. Bulunduğunuz yere yakın bir yerden Havaİst ve İETT otobüslerinin seferleri bulunuyor. İstanbul’un dört bir yanına kalkış ve varış noktaları konuşlanmış. Bunların birçoğu İstanbul içi trafikten en kısa zamanda çıkacak şekilde kurgulanmış. Mesela ben Eyüp’ten Alibeyköy’deki otogara geçtim. Oradan Havaİst ile İYH’na ulaşmam 35 dakika sürdü. Büyük kolaylık. Toplamda varışım 1 saat kadar sürdü. Siz de yola çıkmadan önce bu hesapları erkenden yapın. Metro açılıncaya kadar otobüsler ile ulaşım imkanını çokça kullanacaksınız.

Eğri oturup doğru konuşmak gerek. Eleştirilecek şeyler elbette var. Kimse zaten yüzde 100 tamamlanan ve uygulanan bir projeden söz etmiyor. Bu haikati göz önünde bulundurarak değerlendirmek gerek. Yolculuğunu etkileyecek bir şey yaşamıyorsunuz. Sadece varacağınız nokta için eskisinden biraz daha fazla yürümeniz gerekebilir. Bunun için de yürüyen merdivenler, yönlendirme tabelaları ve yardımcı görevliler işinizi kolaylaştırmak için hazırlar.

Uçağa bindikten sonraki süreç ise elbette sizden ve birçok etkenden bağımsız. Atatürk Havalimanı kadar yoğun olmayacağını düşündüğüm için vaktinde kalkıp erkenden ineceğimizi düşündüm. İnişte sorun yoktu fekat kalkışta anlam veremediğim bir zaman dilimi yaşadım. Uçak ile ‘taksi’ yapma süreci yarım saati bulduk. Yani uçak körükten ayrıldıktan sonra yarım saate yakın yürüdü ve sonra kalkabildi. Yoğunluktan mıydı, pistin büyüklüğünden miydi, yeni olduğu için organizasyon sorunu mu yaşadık, bilemiyorum. Ancak kalkışta taksi süresinin bu kadar uzun olmasının her uçuş için geçerli olduğunu sanmıyorum. Sistem oturdukça bu sürenin ve benzer aksaklıkların ortadan kalkacağını düşünüyorum.

KUZEY RÜZGARLARI İLE ARAMIZI İYİ TUTALIM

İstanbul Havalimanı’nın kuzeye yapılmış olması mutlaka hesap edilmiştir. Bölgenin en çok rüzgar alan, sis olan ve kırağının en ciddi şekilde yaşandığı yer olması dezavantaj mıdır, bilemiyorum. Dönüşte hava kapalıydı. Inişte bir sorun yaşamadık. Kalkarken de hava muhalefeti sebebiyle bir sorunla karşılaşmadık. Umarım kimse de yaşamaz.

Netice itibariyle dünyanın en büyük havalimanının ülkemde yapılmış olmasından gurur duydum. Vaat edilen tarihte, vaat edilen kısmının hizmete açılabilmiş olması büyük başarı. Onca engelleme çabası, güvensizlik mesajı, ekonomik kriz çığırtkanlığı ve operasyonlara rağmen ‘çılgın proje’ kategorisinde dereceye girecek olan bu harika eserde emeği geçen herkesi tebrik ederim.

 

Etiket /

Abdulhamit Güler

Yorum ekle

Yorum göndermek için buraya tıklayın