Küresel

Robot askerler, 2030’da İngiliz ordusunun dörtte birini oluşturabilir

Yazının Orjinali:‘Robot soldiers could make up quarter of British army by 2030s’ Robotik savaş teçhizatlarına yapılan yatırım, Birleşik Krallık’ın öngörülen beş yıllık savunma planının merkezinde yer almaktadır. Silahlı Kuvvetler Başkanı Pazar günü gerçekleşen bir televizyon röportajında, 2030’larda, cephe hattında ve çevresinde insanlarla birlikte çalışabilecek otuz bin “robot askerin”, İngiliz ordusunun ayrılmaz bir parçası olabileceğini ifade […]

Yazının Orjinali:Robot soldiers could make up quarter of British army by 2030s’

Robotik savaş teçhizatlarına yapılan yatırım, Birleşik Krallık’ın öngörülen beş yıllık savunma planının merkezinde yer almaktadır.

Silahlı Kuvvetler Başkanı Pazar günü gerçekleşen bir televizyon röportajında, 2030’larda, cephe hattında ve çevresinde insanlarla birlikte çalışabilecek otuz bin “robot askerin”, İngiliz ordusunun ayrılmaz bir parçası olabileceğini ifade etti.

Geçtiğimiz Pazar sabahı Sky News’e konuşan Savunma Bakanlığı’ndan yetkili bir yönetici, “2030 yılları için tasarlanmış bir silahlı savunma ekibinin çok sayıda otonom veya uzaktan kumandalı robotu içerebileceğini” öne sürdü.

Carter, gelecekteki rakamlar açısından belirli bir hedef belirlemediğini vurgulamasına rağmen, “120.000 kişilik bir ordumuz olabileceğini tahmin ediyorum, bunlardan 30.000’i robot olabilir, kim bilir?” şeklindeki düşüncesini söyledi.

Robotik savaş teçhizatlarına yatırım, geleceği şüphe uyandıran beş yıllık entegre savunma planının merkezinde olacaktı.

Carter, Downing Street ve Hazine hakkında uzun yıllar sürecek savunma finansı anlaşmasının kurtarılmasına ilişkin müzakerelerin “çok yapıcı bir şekilde devam ettiğini” söyleyerek uzun vadeli bir finansal anlaşma için kamuoyunda lobi faaliyeti yaptı.

Bakan, “Açıkçası, biz, uzun yıllar sürecek bir bütçeyi savunacağız çünkü bizim uzun vadeli bir yatırıma ihtiyacımız var. Bunun nedeni ise uzun vadeli yatırımın bize modernleşmeye güvenme fırsatı vermesidir.” dedi.

Ayrıca ordu, sayısı 73.870 olan mevcut eğitimli gücünün 82.050 kişi olması beklenen hedefinin çok altında olduğu için büyük çabalar sarf etti. Bu bağlamda, teknolojik ekipmanların ordu niceliğindeki bu boşlukları doldurarak ihtiyaç duyulan eğitimli ordu gücü hedefini 75.000’e düşürmesi bekleniyordu.

Britanya’nın tüm silahlı kuvvetleri, keşif amaçlı olan küçük insansız hava araçları, dronelar ve uzaktan kumandalı kara veya su altı araçlarını içeren birçok proje ile iç içedir.

İngiltere Savunma Bakanlığı, “Katil Robotları Durdurma Kampanyası” öncülüğünde, robot savaşlarının potansiyel tehlikesine ilişkin artan endişeler olduğundan ötürü, silahları kullanması gereken kişilerin yalnızca insanlar olması gerektiğine dair açıklama yaptı.

Geliştirilmekte olan teknoloji, altı rotorla çalışan bir i9 drone’nu içeriyor. Söz konusu i9 dronu, olası bir kentsel savaş durumunda, binalara saldırmak için tasarlanmıştır.

Carter ayrıca, dünyanın “çok belirsiz ve endişeli bir yer” olduğunu düşündüğü için, mevcut bir bölgesel çatışmada “savaştaki kızışmanın yanlış hesaplamaya yol açması” durumunda Birleşik Krallık’ın gelecekte ölümcül bir savaşa sürüklenebileceği konusunda da uyardı.

Bakan, “Tarihin kendisini tamamen aynı şekilde tekrar etmeyebileceğini ancak bir ritmi olduğunu hatırlamalıyız ve her iki dünya savaşından önceki yüzyıla bakarsanız, nihayetinde savaşla sonuçlanarak yanlış hesaplamaya yol açan ve umarım bir daha asla tecrübe etmeyeceğimiz seviyede bir gerilim olduğunu görürsünüz.” şeklindeki ifadeleri dile getirdi.

Carter’a, üçüncü bir büyük dünya savaşı olabileceğine dair bir tahmini olup olmadığı sorulduğunda, “Yeni bir dünya savaşının bir risk olduğunu ve bu riskin bilincinde olmamız gerektiğini söylüyorum” şeklindeki cevabını verdi.

Etiket /