Irak’ın Kerkük vilayetindeki petrol kuyularından çıkarılan günlük 550 bin varil petrol, Bağdat ile Erbilarasındaki ihtilaflar nedeniyle yaklaşık 7 aydır Ceyhan Limanı’na ihraç edilemiyor.
Irak Petrol Bakanlığı Sözcüsü Asım Cihad, yerel medyaya yaptığı açıklamada, Irak merkezi hükümeti ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasındaki petrol sözleşmelerinden kaynaklı ihtilaflar nedeniyle Kerkük’te günlük üretim kapasitesi yaklaşık 550 bin varil petrol olan kuyulardan ihracat yapılamadığını ifade etti.
Cihad, Bağdat ve Erbil’in anlaşmaya varması halinde, IKBY’nin boru hattı üzerinden Türkiye’deki Ceyhan Limanı’na ihracatın gerçekleşebileceğini söyledi.
Peşmerge güçleri, terör örgütü DEAŞ’ın Haziran 2014’ten itibaren Irak’ın üçte birine tekabül eden topraklarını işgal etmesinin ardından Kerkük vilayetinin büyük kısmında güvenlik kontrolünü ele almıştı. Irak’taki ortak güçlerin 16 Ekim 2017’de düzenlediği operasyon sonucunda ise Peşmerge güçleri 3 yıl aradan sonra Kerkük’ten geri çekilmişti.
IKBY, Peşmerge’nin Kerkük’ten çekilmesinin ardından vilayet sınırları içinde yer alan petrol kuyuları üzerindeki kontrolünü kaybetmiş, Türkiye’ye ihraç edilen ham petrol sevkiyatı askıya alınmıştı.
Kerkük’te 5 petrol kuyusu var
Güneydeki Basra’dan sonra Irak’ın ikinci petrol zengini vilayeti olarak bilinen Kerkük’te, Havana, Bay Hasan, Babagurgur, Hebaziya, Cenbure olmak üzere toplam 5 petrol kuyusu var.
Irak merkezi hükümeti, Ekim 2017’de Kerkük’teki ham petrolü, yaklaşık 350 kilometre uzunluğunda ve günlük 1 milyon varil taşıma kapasitesine sahip olacak yeni Kerkük-Ceyhan petrol boru hattı ile ihraç etmeyi planladığını duyurmuştu. Ancak söz konusu boru hattının inşası için henüz somut bir gelişme yaşanmadı.
Yorum ekle