Yazarlar

Türkiye’nin otomobili, yeni bir meydan okumadır

Türkiye’nin yarım asırlık hayaline kavuşturacak dev bir adım atıyoruz. 2017 TOBB genel kurulunda sayın Cumhurbaşkanımız bize bir çağrı yapmış ve bu işi bizim üstlenmemizi istemişti. Biz de yola çıktık, babayiğitlerimizi bir araya getirdik. Rabbimize şükürler olsun, verdiğimiz sözün arkasındayız. Bir vatanın evladı olarak gurur duyuyorum. Bu işi başaran Türk özel sektörü adına şeref duyuyorum.

82 Milyonun gururu: Türkiye’nin otomobili

Gerçekten otomotiv sektörü kabuk değiştiriyor, bizim için de yeni bir fırsat penceresi. 1960’larda biz bu fırsatı kaçırmıştık. Devrim arabasına sahip çıkamamış ve Türkiye’nin otomobilini yapamamıştık. Bugüne kadar çok denedik, çok konuştuk ama başaramadık. Bu sefer Allah’ın izniyle başaracağız. 2017 Mayıs’ında sayın Cumhurbaşkanımıza söz verdik, taşın altına elimizi koyarız dedik ama dalga geçtiler. 2017 Kasım’da ortak girişim grubumuzu kurduk, inanmadılar. 2018 Haziran’da şirketimizi kurduk, güldüler. Ama pes etmedik, çalışmaya devam ettik. Biliyoruz, yolumuz uzun ve daha çok eleştiriler var. Ama bugün buradayız. Türk özel sektörünün birikimi, enerjisi, vatan sevgisi işte burada. Türkiye’nin otomobilini hep beraber göreceğiz.

Niye Türkiye’nin otomobili diyoruz biliyor musunuz? Çünkü bu seksen iki milyonun gururudur. Çünkü sadece Türkiye’de üretilmeyecek, markası bizim olacak, patenti bizim olacak, tasarımı bizim olacak. Lisans almayacağız, lisans satacağız. Montaj yapmayacağız, montaj yaptıracağız. Başkasının patenti için çalışmayacağız, kendi patentlerimiz için yabancı mühendisleri çalıştıracağız. On beş yılda 2.5 milyar avro, yani en az 22 milyar lira yatırım yapılacak. Ortaklar olarak 500 milyon avro, yani en az 3.5 milyar lira sermaye taahhüdü veriliyor. Özveri göstererek 15 yıllık yatırım döneminde şirketler temettü alınmayacak. 4.300’ü doğrudan olmak üzere yan sanayi ile birlikte 20.000 istihdam sağlayacak. Rakamlar büyük çünkü hedefimiz büyük. Allah’ımızın izni, milletimizin inancıyla Cumhurbaşkanımızın liderliği ve destekleriyle biz bu işi başaracağız.

Ezber bozmak için buradayız

2020’de en önemli küresel markalarımızdan birisi olacak, marka lansmanını gerçekleştireceğiz. 2021’de fabrikamızı tamamlayıp açılışını yapacağız. 2022’de ilk aracımız banttan çıkmış olacak. Ezberleri bozmak kolay değil ama bizler ezber bozmak için buradayız ve ezberleri bo-za-ca-ğız.

Türkiye’nin otomobili dört alanda devrim yapıyor. Bunlardan ilki, belki de en önemlisi, işbirliği modelimiz. Türkler ortaklık kuramaz, yürütemezler ama farklı fikirden, farklı sektörden babayiğitleri aynı masaya topladık. “Küçük olsun, benim olsun” demedik; “Büyük olsun, hepimizin olsun” diyoruz.

Hepimize, “Türkiye’de nitelikli çalışanlar, mühendisler yurt dışına gidiyor, beyin göçü var” dediler. Biz dünyanın en başarılı Türk yöneticilerinden Gürcan Karakaş’ı Almanya’dan aldık, getirdik, projenin başına koyduk. Yanında dünyanın dört bir yanından Türkü, Almanı, Brezilyalısı, Asyalısı, Amerikalısı yüzlerce beyni Bilişim Vadisi’nde toplamaya başladık. Beyin göçünü tersine çevirdik.

İlk defa teknolojide başa oynuyoruz. Bugüne kadar bize, “Türkiye, eski teknolojilere esir oluyor” diyorlardı. Şimdi biz elektrikli araba yapıyoruz. Bugün Amerika’da, Avrupa’da, Çin’de ne yapılıyorsa aynısını ve aynı zamanda yapıyoruz. Dünyada dizel araçlar yasaklanırken, küresel ölçekte çevreci bir ürün geliştiriyoruz.

Son değişimi de sanayi politikasında gerçekleştirdik. Eskiden devlet teşvik verirdi, yatırımcıyı beklerdi. Artık devlet hedef veriyor, atılacak adımları, verilecek desteği kamu ve özel sektör birlikte belirliyor. Avrupa Birliği ve Çin 2020 sonrası tüm sanayi stratejilerini bunun üzerine kurdu. Türkiye, onlardan önce bu stratejiyi gerçekleştirmiş oldu. Bu çalışma biçimi, savunma sanayi dışında ilk defa bu projede uygulandı.

Türkiye’nin otomobili, yeni bir meydan okumadır

Projenin tüm hedeflerini ve süreçlerini Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Sanayi ve Teknoloji Bakanımız, Hazine ve Maliye Bakanımız ve onların ekipleriyle tasarladık. İşte bu yüzden Türkiye’nin otomobili sadece yerli marka araba yapmak değildir. Türkiye’nin otomobili, bir otomobilden fazlasıdır. Türkiye’nin otomobili, teknolojik dönüşümdür. Türkiye’nin otomobili, dijital ekonomiye geçiştir. Tek başına yirmi bin istihdamdır, yedi buçuk milyar dolar daha az cari açıktır, gayri safi milli hasılaya elli milyar dolar katkıdır. Türkiye’nin otomobili, yeni bir meydan okumadır.

 

Rifat Hisarcıklıoğlu

Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) Yönetim Kurulu Başkanı