Dosya

Başka Bir Açıdan 28 Şubat

28 Şubat, tarihi olayların yaşandığı bir dönemi ifade etmesinin çok ötesinde anlamlar barındırıyor. Her kesim ayrı anlamlar yükledi. Kimi “Bin yıl sürecek” dedi. Karşılığında “Direnmek için bin yıl az kalır” dendi. Üzerinden tam 21 yıl geçen 28 Şubat, geride çok şey bıraktı. Türkiye, sadece birkaç ayda yaşadığı trajik tecrübeyle, adeta “bin yıl” yaşlandı. Askeri vesayetin, […]

28 Şubat, tarihi olayların yaşandığı bir dönemi ifade etmesinin çok ötesinde anlamlar barındırıyor. Her kesim ayrı anlamlar yükledi. Kimi “Bin yıl sürecek” dedi. Karşılığında “Direnmek için bin yıl az kalır” dendi.

Üzerinden tam 21 yıl geçen 28 Şubat, geride çok şey bıraktı. Türkiye, sadece birkaç ayda yaşadığı trajik tecrübeyle, adeta “bin yıl” yaşlandı.

Askeri vesayetin, toplumun temel dinamiklerini zorlayarak ve özellikle medya gücünü kullanarak iktidarı değiştirdiği ‘post-modern darbe’ olarak metinlerde yerini aldı o dönem.

Bir Milli Güvenlik Kurulu toplantısı öncesi-sonrasıyla koca bir ülkeyi nasıl etkiledi, malumunuz. Anlatılmayan hikâye, söylenmeyen söz kaldı mı bilemiyoruz.

Tam da bu ahval ve şerait içinde 28 Şubat’a farklı bir pencereden bakalım istedik. Post-modern darbe, sanatı ve sanatçıları nasıl etkiledi? Özellikle darbenin hedef tahtasına oturttuğu toplumsal kesimlere mensup sanatçılar ve sanatları nasıl etkilendi?

Mücerret, sizin için yönetmen, ses sanatçısı, senarist, yapımcı ve yazarlara sordu…