Yazarlar

Pandemide başarılı olmak: 2020’nin en iyi 50 şirketi

Yazının Orjinali: Financial Times

Mart 2020’de iyice kendisini hissettiren koronavirüs pandemisinin ekonomik belirsizlikleri de beraberinde getirmesi ile şirketlerin borsada hisse senetlerinin çalkalanmasına ve değerlerinin düşmesine neden oldu.

Bazı şirketler dibe vururken ilaç şirketleri ve online görüşme imkanı tanıyan şirketlerin değerleri yükseldi. Moderna, Zoom Video ve Peloton gibi şirketler borsanın tamamen dibe vurmasını engelleyerek diğer şirketler için bir umut kapısı oldu. 2020 yılının kazananı olan bu şirketler yatırımcıların daha geniş bir çerçeveden şirketlere bakmasına ve onlara yatırım yapmasına vesile oldu. Yatırımcıları çeken bu şirketler nedeniyle borsa yıl sonunu yüksek kapattı.

Financial Times ekonomi editörü Tom Braithwaite’a göre 2020’nin Haziran ayında, borsada hisseleri yükselen şirketler dolar katma değerine göre sıralandığında en fazla kazananların ilaç üreticileri, dünyanın evden çalışma modeline geçmesiyle beraber teknoloji devleri ve online ortamda alışveriş imkanı sunan sitelerin yükseldiği görülüyor.

Braithwaite ayrıca, yatırımcıların halihazırda çok büyük olan şirketlere aşırı derecede önem vermesinin yanı sıra Kovid-19 nedeniyle piyasalardaki çalkalanmadan büyüyerek çıkan küçük şirketlere yönelim hisse fiyatlarını büyük oranda arttırdı.

Bu nedenle S&P Global’den alınan verileri kullanarak yapılan hesaplamalarda yıl sonu sıralamaları 2020’nin başında yapılan piyasa tahminlerinin değişiklik göstermesiyle yatırımcıların yeni şirketlere kaydığını gösterdi.

Coğrafi olarak pandemi zamanında değeri en çok yükselen şirketlerin kuruluş yerleri sıralamasında Çin 36 şirketle başı çekerken, ABD 30 şirketle onu takip ediyor. Genel olarak teknoloji şirketlerinde yükseliş gözlemlenmekle beraber Arjantinli e-ticaret şirketi MercadoLibre ve İsveç özel sermaye şirketi EQT’ye kadar her alanda yükseliş mevcut.

Dünya üzerinde pandemi sırasında değerleri en çok yükselen 50 şirketi sizin için sıraladık.

1- TESLA 

Sektör: Otomobil / ABD 

Piyasa değerindeki artış: % 787 

2020 sonu piyasa değeri: 669 milyar $

Financial Times’ın San Francisco muhabiri Patrick McGee ‘e göre 2020’nin başlarında Tesla’nın 75 milyar dolar değerlenmesi ve Aralık ayında S&P’nin en değerli şirketler sıralamasında ilk 500’e girmesi yatırımcıları sevindirdi. Tesla’nın piyasa değeri kendinden sonraki yedi otomobil üreticisinin değerinden daha fazla olması borsa çevrelerince tartışmalara neden oldu. Çünkü Elon Musk 2016 yılında söz verdiği 500 bin otomobil üretme sözünü hala tutabilmiş değil.

2- Sea Grup

Sektör: Eğlence / Singapur

Piyasa değerindeki artış: % 446

2020 sonu piyasa değeri: 102 milyar $

Financial Times teknoloji muhabiri Mercedes Ruehl’ın analizine göre Güney Asya’nın en değerli şirketi olan Sea Grup oyun, e-ticaret ve dijital hamleleri ile Kovid-19 sürecini başarıyla yönetiyor. Şirketin yaptığı  Free Fire oyunu pandemide milyonlarca yeni kullanıcı kazandı ve Shopee Asya’da en çok indirilen e-ticaret uygulaması oldu. Singapur’da büyümekte olan dijital bankacılık lisansı alan şirket finans alanında daha da ilerleme kaydetti. Şirket üçüncü çeyrekte zarar açıklamasına rağmen hala kar üstüne kar elde ediyor.

Eric Yuan, ZOOM CEO

3- Zoom Video

Sektör: Online konferans / ABD 

Piyasa değerindeki artış: % 413

2020 sonu piyasa değeri: 96 milyar $

Financial Times’ın Batı Yakası muhabiri Richard Waters’ın haberine göre Kovid-19 salgını ile adeta adı bütünleşen Zoom uygulamasını 10’dan fazla çalışanı olan şirketlerin satın alma geçen yıla göre beş katına çıktı. Fakat aşının bulunması ve pandeminin hafiflemesiyle beraber küçük işletmelerden bazıları uygulama ile olan sözleşmelerini yenilemediler. Google, Microsoft ve Cisco gibi büyük teknoloji şirketleri Zoom’un bu büyümesini gözlemleyerek hisseleri için değerlendirmeye aldı.

 

4- Pinduoduo

Sektör: E-Ticaret / Çin

Piyasa değerindeki artış: % 396

2020 sonu piyasa değeri: 218 milyar $

Financial Times’ın Çin muhabiri Ryan McMorrow’ın yaptığı değerlendirmeye göre e-ticaret grubu Pinduoduo Kovid-19’dan dolayı yüz milyonlarca Çinli alışveriş için AVM’lerden ziyade akıllı telefonlarına yönelmesiyle borsada yükseldi.

Pandemi döneminde Çin’de ortaya çıkan ekonomik kriz halkın Pinduoduo’un çok ucuz ürünlerine olan talebi fazlalaştırarak yılın ilk dokuz ayında gelirlerini yüzde 70 oranında arttırmasına neden oldu. Ayrıca rağbet edilen ürünlere sıklıkla yaptığı kampanyalı ürünlerin çok alınması karına kar kattı ve en büyük rakibi Alibaba’ya bir rakip olarak piyasada yerini aldı.

5- BYD

Sektör: Otomotiv / Çin

Piyasa değerindeki artış: % 359

2020 sonu piyasa değeri: 78 milyar $

Financial Times’ın Beijing muhabiri Christian Shepherd’ın aktardığına göre Çinli elektrikli otomobil üreticisi BYD, Tesla’nın Model 3’üne rakip olarak Temmuz ayında piyasaya sürdüğü spor arabası “Han”dan sonra şirket, koronavirüs kaynaklı kayıplarından hızla kurtuldu. Şirketin yakın zamanda geliştirdiği yeni nesil daha küçük ve daha uzun süre giden “blade” adını verdiği bataryasını BYD ilk bu modelinde kullandı.

Bu araçtan sonra satış artıların artması, dünyanın en büyük elektrikli araç pazarında ilk sıralarda yer alan Warren Buffett destekli grubun Tesla ve Çinli start-up’lar için kaybettiği zemini yeniden kazanmasına yardımcı oldu.

 

6- CrowdStrike

Sektör: Siber güvenlik/ ABD

Piyasa değerindeki artış: % 357

2020 sonu piyasa değeri: 47 milyar $

Financial Times’ın teknoloji muhabiri Hannah Murphy’nin yayınladığı raporda,

Kovid-19 pandemisinden sonra dünyanın uzaktan çalışma modeline geçmesi CrowdStrike gibi siber güvenlik şirketlerinden yazılım desteği ve verileri buluta taşımada konusunda yardım almalarını hızlandırdı ve taleplerde patlama yaşandı.

Haziran 2019’da görünür olan şirket, 2016 seçimleri sırasında ABD sunucularına saldıran Rus hackerları ortaya çıkardıktan sonra adını duyuran şirket Haziran 2019’da daha da görünür hale geldi.

Aralık ayında, ABD federal kurumlarını ve özel sektörü hedef alan, adı açıklanmayan bir devletin desteklediği hack operasyonları sırasında başarısını kanıtlamasıyla piyasa değerinde artış meydana geldi. Bilgisayar korsanları CrowdStrike’ı hedef almaya çalıştı ancak başarısız oldu.

 

7- Shanxi Xinghuacun Fen Wine Factory Co

Sektör: Gıda / Çin

Piyasa değerindeki artış: % 346

2020 sonu piyasa değeri: 50 milyar $

Financial Times’ın ekonomi muhabirlerinde olan Sun Yu’nun Beijing’den aktardığına göre Çin’in kuzeyindeki Şansi eyaletinde bölgesel bir işletme olan içki üreticisi Xinghuacun Fen, Kovid-19 pandemisi sırasında halkın evlere kapanması ile ürün yelpazesinin genişliği sayesinde görünür oldu. Çin’in en büyük alkol üreticilerinden biri haline gelen şirket Şangay gibi alkol üretiminin en yoğun olduğu bölgede gelirinde yüzde 50’den fazla artış olduğunu bildirdi.

8- LONGi Green Energy Technology

Sektör: Enerji / Çin

Piyasa değerindeki artış: % 296

2020 sonu piyasa değeri: 53 milyar $

Financial Times muhabiri Henry Sanderson’ın ifadelerine göre, Dünyanın en büyük güneş paneli üreticisi olan LONGİ Çin Devlet Başkanı Şi’nin Aralık ayında yaptığı bir konuşmada ülkenin fosil olmayan yakıtların birincil enerji tüketimindeki payını 2030 yılına kadar yüzde 25’e çıkaracağını söylemesinden sonra beklentileri üzerine güçlü bir 2020 yaşadı.

Çin’in 1.200 gigawatt’tan fazla rüzgar ve güneş enerjisi hedeflemesi ve iklim değişikliğinin önüne geçmek için devlet politikası haline gelen güneş enerjisi tesislerinin 2019 yılında artmasıyla beraber yatırımcıları çeken şirket hisselerinin değer kazanmasını sağladı.

 

9- Pinterest

Sektör: Sosyal medya / ABD

Piyasa değerindeki artış: % 291

2020 sonu piyasa değeri: 41 milyar $

Financial Times’ın teknoloji muhabiri Hannah Murphy’nin yaptığı habere göre Kovid-19 nedeniyle sokağa çıkma kısıtlamalarının uzaması insanların eğlenmek için sosyal medyada daha fazla vakit geçirmesi ve online alışverişte patlama yaşanması pinboard hizmeti veren sosyal ağların popülaritesini arttırdı.

Şirketin son çeyreğinde aylık ortalama kullanıcı sayısı yıllık bazda yaklaşık yüzde 40 artış gösterdi ve gelirleri neredeyse yüzde 60 oranında arttı. Dünyanın en büyük sosyal medya ağları olan Facebook ve Twitter’ın gündeme oturan hak ihlalleri ve veri paylaşma hadiseleri ile ilgili tartışmalardan da uzak durmayı başaran şirket bu sayede büyümeyi başardı.

 

10- Twilio

Sektör: Teknoloji / ABD

Piyasa değerindeki artış: % 279

2020 sonu piyasa değeri: 51 milyar $

Financial Times’tan Girişim sermayesi muhabiri Miles Kruppa’nın aktardığına göre  San Francisco merkezli Twilio şirketinin hızlı büyümesi kamuoyunda çok dikkat çekti. Şirket uygulama programlama, arayüz oluşturma ve satıcıların API aracılığı ile bağlanarak müşterilerle sms ve sesli iletişim kurmalarına olanak tanıyan sistemi şirketi popülerleştirdi.

Kovid-19 sırasında şirkete olan talebin artması ve 2020’nin ilk dokuz ayında bir önceki yıla göre yüzde 51 oranında artan geliri onun yılda yüz milyonlarca dolar kaybetmesinin önüne geçemedi.

11- CATL

Sektör: Otomotiv yedek parça / ABD

Piyasa değerindeki artış: % 271

2020 sonu piyasa değeri: 125 milyar $

2020’de artan elektrikli otomobil satışları otomobil bataryası üreticileri için umut oldu. Yeni nesil otomotiv bataryasının geleceğine olan inanç Çinli batarya üreticisini ABD’nin en fazla takip edilen borsa indekslerinden biri olan NASDAQ’ın Çin’deki muadili olan ChiNext’te yükselmesine yardımcı oldu.

CATL, Daimler ve BMW’de dahil olmak üzere dünyanın en büyük otomobil şirketlerinden bazılarına lityum iyon batarya tedarikçisi ve Çin’in bu pazarının yaklaşık yarısını kontrol ediyor.

Bataryaları Şanghay’da üretilen bazı Tesla marka elektrikli otomobillerinde de kullanılan şirket Avrupa pazarına hâkimiyetini güçlendirmek için Almanya’da bir batarya fabrikası kurdu. Geçen yıl CATL’ı geride bırakarak dünyanın en büyük batarya üreticisi haline gelen Güney Kore’nin LG Chem firması ile aralarında sıkı bir rekabet olması CATL’ı daha fazla üretime teşvik etti.

12Square

Sektör: Online ödeme / ABD

Piyasa değerindeki artış: % 265

2020 sonu piyasa değeri: 98 milyar $

Square’in KOBİ’lere online satış noktası sağlayan ana işi, salgın sırasında nakit para kullanımının azalması ile arka planda kaldı ve yan uygulaması olan CashApp sayesinde şirket Kovid-19’dan karlı bir şekilde çıktı.

PayPal’ın Venmo’su gibi, CashApp’ta kullanıcıları ile işletmeler arasında temassız nakit transferi yapılan bir uygulama olması onun piyasa değerini yükseltti. CashApp’i diğer uygulamalardan ayıran en büyük fark bankacılık, kripto para yönetimi gibi kullanıcıya bir çok seçenek sunması. Bu sayede diğer uygulamalardan bir adım önde ve daha fazla para kazanmasına olanak sağladı.

Üçüncü çeyrekte CashApp, bir önceki yılın aynı döneminde beş kat artışla 2,1 milyar dolarlık gelir ve Square’in 3 milyar dolarlık toplamının yüzde 70’ini oluşturdu.

 

 13China Tourism Group Duty Free

Sektör: Alışveriş mağazası / Çin

Piyasa değerindeki artış: % 239

2020 sonu piyasa değeri: 84 milyar $

Financial Times’tan Sun Yu’nun aktardığına göre Çin’in en büyük gümrük vergisiz satış mağazası olan CTG, ülkedeki Kovid-19 salgınının kontrol altına alınmasından bu yana işlerinde keskin bir toparlanma olduğunu bildirdi.

Kovid-19 nedeniyle tüm ülkelerin sınırlarını kapatması ve uluslararası seyahat kısıtlamaları Çinli turistleri yurt içinde seyahat etmeye teşvik etti. Salgının ilk aylarından şirket, yaşanan kaybı 2020’nin üçüncü çeyreğinde Çinli turistlerin seyahat etmeye başlaması ile net geliri iki katından fazla artırarak kapattı.

Ayrıca, Çin’in gümrük vergisiz alışveriş yapan vatandaşları için satın alma kotasını kaldırılması şirketin karının daha da artmasına neden oldu.

14–  WuXi Biologics

Sektör: Sağlık hizmeti/ Çin

Piyasa değerindeki artış: % 230

2020 sonu piyasa değeri: 54 milyar $

İlaç araştırmaları ve üretim yapan WuXi şirketler grubu, Çin’in Kovid-19 pandemisi nedeniyle sınırlarını rakip ilaç şirketlerine kapatmasından yararlanarak pandemi sırasında içeride ve dışarıda varlığını genişletti.

WuXi Biologics, ilaç grubu WuXi AppTec’den 2015 yılında ayrılarak 2017’de Hong Kong’da yeniden faaliyete geçti. İrlanda’da yeni bir üretim tesisini açan şirket,  Almanya ve ABD’de en az dört ilaç geliştirme, test ve üretim tesisi işletmek için kira sözleşmeleri imzaladı.

 

15  Xiaomi Corporation

Sektör: Teknoloji / Çin

Piyasa değerindeki artış: % 227

2020 sonu piyasa değeri: 108 milyar $

Financial Times’ın Çin teknolojileri muhabiri Ryan McMorrow’un aktardığına göre Huawei’nin geçirdiği korkunç yıl, Çin’in diğer büyük akıllı telefon üreticileri için beklenmedik bir yıl olmasını sağladı.

ABD’nin Huawei’ye yaptırımları tüm dünyadaki Android kullanıcılarını Xiaomi’nin düşük maliyetli cihazlarına yönelmeye teşvik etmesiyle şirket Apple’ın üzerine çıkarak küresel akıllı telefon pazar payında üçüncü sırada yerini aldı.

Hisse senetleri bu yaz Hong Kong’un Hang Seng endeksine eklenmesiyle Aralık ayında 100 milyar dolarlık piyasa değerini geçerek Xiaomi kendi rekorunu kırdı.

 

16Snap

Sektör: Sosyal Medya/ ABD

Piyasa değerindeki artış: % 226

2020 sonu piyasa değeri: 75 milyar $

Financial Times’ın teknoloji muhabiri Hannah Murphy’nin hazırladığı habere göre görüntülü ve yazılı anlık mesajlaşma uygulaması olan Snap, salgın ilk ortaya çıkışında dijital pazarda yaşanan durağanlıktan etkilendi.

Ancak Snap yaptığı geliştirmeler ile kullanıcılarının sokağa çıkma yasakları sırasında uygulamaya akın etti. Bu yükseliş sonrasında pazardaki yerine geri dönen Snap karını fazlalaştırarak iyi bir yıl geçirdi. Şirket ayrıca, yıl içerisinde kendisinin en büyük rakibi olan Facebook tarafından kendi platformlarında reklam vermesinin engellemesiyle mücadele etti.

17Chewy

Sektör: Online ticaret / ABD

Piyasa değerindeki artış: % 221

2020 sonu piyasa değeri: 37 milyar $

Kovid-19 sırasında yalnız yaşayan insanların hayvan sahiplenmeye başlaması dünya üzerinde daha fazla aç köpek ve kedi anlamına gelir… Chewy’nin satışlarının yüzde 70’inden fazlasını artık evcil hayvanlarının yiyecek ve diğer temel malzemelerinin yenilenmesi için vakit ayıramayan müşterilerinin talepleri oluşturuyor

Financial Times’ın teknoloji editörü Dave Lee’ye göre, yatırımcılar, Chewy’nin evcil hayvanlar için Ekim ayında piyasaya sürdüğü telefonla sağlık hizmeti ve online veteriner hizmetlerini karşılayan uygulamasına yatırımı karlı görünüyorlar.

Chewy’nin kendi lojistik alt yapısını oluşturması ile üçüncü çeyrekte toplam yıllık gelirinin % 45 oranında arttırdı.

18The Trade Desk

Sektör: Teknoloji / ABD

Piyasa değerindeki artış: % 221

2020 sonu piyasa değeri: 38 milyar $

Bir yıl önce The Trade Desk, hizmet verdiği büyük reklam gruplarından daha küçük, gelecek vaat eden bir ileri teknoloji şirketiydi. 2020’nin sonunda, piyasa değeri WPP, Omnicom ve Publicis’in toplamını aştı.

Şirket, çeşitli reklam biçimleri ve cihazlarda veriye dayalı dijital reklam kampanyaları satın almak için dijital reklam alıcıları için bir aracılık platformu görevi gören, işlemlerden kesinti yapan ve veri sağlamaktan para kazanan bir yazılım platformudur.

Financial Times’ın küresel medya editörü Alex Barker’a göre 2020’de otomatik dijital reklamcılıktan televizyonlara, podcast’lerden ve reklam panolarına kadar geniş bir alanda etkili olan şirketin patlama yapması sonrası nispeten mütevazı 807 milyon dolarlık gelir elde ettiğini tahmin ediliyor.

 

19–  Chongqing Zhifei

Sektör: İlaç / Çin

Piyasa değerindeki artış: % 211

2020 sonu piyasa değeri: 35 milyar $

Financial Times’ın Beijing muhabirliğini yapan Christian Shepherd Aralık ayı başlarında, Chongqing Zhifei, geliştirdiği Kovid-19 aşısı için Faz-3 son aşama güvenlik ve etkinlik denemelerini başlatan Çin’in dördüncü ilaç üretici şirketi oldu.

Chongqing Zhifei’nin bir yan kuruluşu olan Anhui Zhifei tarafından Çin Bilimler Akademisi devlet tarafından işletilen düşünce kuruluşu ile ortaklaşa geliştirilen aşı, virüsün dışındaki bir proteinin bir kısmını kullanarak hastalığın bağışıklık sistemini hazırlamasına neden oluyor.

Aralık ayı sonlarında yayınlanan ancak henüz Bilim Kurulu tarafından onaylanmamış olan son aşama deneme sonuçları, 950 katılımcının çoğunda hiç veya hafif yan etki ve yüzde 95’ten fazla etkili oldu.

20DocuSign

Sektör: Teknoloji / ABD

Piyasa değerindeki artış: % 212

2020 sonu piyasa değeri: 41 milyar $

Kovid-19 ile birlikte şirketlerin birkaç aylık uzaktan çalışma planlamaları sürecin uzaması ile dört yıla kadar uzamasına neden oldu.

Financial Times’ın San Francisco muhabiri Patrick McGee’nin iddiasına göre kullanıcıların sözleşme yönetimini otomatikleştirmesini sağlayan e-imza şirketi DocuSign, ürün yelpazesini genişleterek Kovid-19 pandemisi sırasında bu ivmeden faydalandı. Yapay zeka araçlarını aktif halde kullanmaya başlayan şirket bu sayede hatalı belgeleri gözden geçiriyor. DocuSign’ın CEO’su Dan Springer’ın yaptığı açıklamada video konferans üzerinden yapılan işlemlerin noter hizmetini de sunacak.

Springer, “Müşteriler kağıt tabanlı işlemlerden dijital sözleşme işlemlerine geçtiklerinde geri dönmüyorlar” dedi.

 

21M3

Sektör: Teknoloji / Japonya

Piyasa değerindeki artış: % 210

2020 sonu piyasa değeri: 64 milyar $

Financial Times’ın Tokyo muhabiri olan Kana Inagaki’nin hazırladığı rapora göre Sony destekli M3 şirketi, sağlık personelleri için bir online portal olarak hizmet veriyor. 62 milyar dolarlık piyasa değeri ve 1,3 milyar dolar yıllık geliri ile Japonya’nın en değerli 15. şirketi oldu.

Kovid-19 salgını ile evlere kapanılması internet üzerinde sağlık hizmeti alımlarını arttırması M3’ün büyümesine katkı sağladı ve hisse senetleri neredeyse üç katına çıktı. M3, 2000 yılında Sony’nin yan kuruluşu So-net’in yatırımıyla başladı. Aktivist Daniel Loeb’in şirket hisselerinin % 34’ünü satın almak istemesine olumsuz dönüş oldu. Sony Kovid-19 salgıyla mücadele etmek için M3’ü daha da ön plana çıkardı.

22Shopify

Sektör: E-Ticaret/ Kanada

Piyasa değerindeki artış: % 201

2020 sonu piyasa değeri: 139 milyar $

Financial Times’ın global teknoloji muhabiri Tim Bradshaw’ın yaptığı habere göre  Amazon’un hisseleri 2020’de neredeyse üçte iki oranında artabilir, ancak hızla büyüyen Kanadalı rakibinin değeri neredeyse üç katına çıkarak yaklaşık 150 milyar dolara ulaştı.

1 milyondan fazla satıcı ve büyük mağazalardan Heinz, online alışveriş, ödeme, Instagram ve TikTok bağlantıları için Shopify’ın teknolojisini kullanıyor.

Yine de yatırımcılar Shopify’ı kendi lojistik ağını oluşturmaya ve satıcıların Amazon kadar hızlı olarak teslimatları yollamasının şirket için büyük bir atılım olacağını söylüyorlar.

 

23Meituan

Sektör: E-Ticaret/ Çin

Piyasa değerindeki artış: % 194

2020 sonu piyasa değeri: 224 milyar $

Financial Times’ın Çin muhabiri Ryan McMorrow’ın yaptığı habere göre Kovid-19 nedeniyle yetkililerin restoranları kapatmasından dolayı halk yemek siparişlerini restoranlardan söylemeye çekindi. Çin’in ” her şeyi satan uygulaması” yasaklardan sert bir şekilde etkilendi.

Ancak Meituan, 2020’nin ikinci yarısında zararlarını telafi etmeye başladı ve yavaş yavaş insanların seyahat etmeye başlaması ile yemek dağıtım şirketlerinin siparişleri çoğaldı.

Yatırımcılar, pandeminin sona ermesiyle birlikte potansiyel olarak önümüzdeki günlerde daha fazla alışveriş yapılacağını öngörüyor. Şu anda yıllık 477 milyon kullanıcıya sahip olan Meituan’ın Alibaba’nın yiyecek dağıtımdan payını almaya devam edeceğe benziyor.

24MercadoLibre

Sektör: E-Ticaret/ Arjantin

Piyasa değerindeki artış: % 194

2020 sonu piyasa değeri: 84 milyar $

Financial Times’ın Latin Amerika muhabiri Benedict Mander’in analizine göre Kovid-19’un patlak vermesinden bu yana online alışverişte yaşanan patlama nedeniyle, İspanyolca “serbest piyasa” anlamına gelen MercadoLibre şirketi Latin Amerika’nın en büyüğü haline geldi.

Latin Amerika’nın Alibaba’sı olarak adlandırılan şirket, geçen yıl değerini iki katından fazla arttırarak NASDAQ’ta 83 milyar dolar değerine ulaştı.

Şirketin genel müdürü ve kurucusu Marcos Galperín FT’ye yaptığı açıklamada, perakendenin dijital dönüşümünün Latin Amerika’da erken bir aşamada olduğu göz önüne alındığında, şirketinin en az on yıl daha büyümeye devam edeceğini söyledi.

25Adyen

Sektör: Ödeme / Hollanda

Piyasa değerindeki artış: % 194

2020 sonu piyasa değeri: 84 milyar $

Financial Times’ın  Alphaville yazarı Jamie Powell’ın yazısına göre Adyen’in 2020 başarısını Wirecard’ı tahtından edecek rakip olarak lanse etmek basit kaçar çünkü bu adlandırma 55 milyar Euroluk Hollandalı ödeme şirketinin kapitalizmin en çok tartışılan alanlarından birinde devam eden yükselişini görmezden gelecektir.

Nike gibi müşterilerinin tüm küresel ağlarda tek bir ödeme platformu kullanmasına olanak tanıyan Adyen teknolojisi, şirketin hizmetlerinin çok sayıda kullanıcıya ulaşmasını sağladı.

 

26Alibaba Health Information Technology

Sektör: Sağlık sektörü/ Çin

Piyasa değerindeki artış: % 186

2020 sonu piyasa değeri: 40 milyar $

Financial Times’ın Çin muhabiri Ryan McMorrow’ın iddiasına göre internet üzerinden hap satma fikri Ali Health’in yıllık müşteri sayısını 65 milyona çıkardı ve kısa bir süre içerisinde yıllık satış artışını yüzde 70’ten fazla artırdı.

Alibaba’nın sağlık sektöründeki kolu Ali Health, müşterilerin online olarak daha sık ilaç satın almasından ve bu alanda verilen yetkiler ile kendi stokunun genişletilmesinden de yararlanarak 2020 Eylül sonuna kadarki son altı ayda gelirini yüzde 74 arttırarak 7,1 milyar Yuan’a ulaştırdı.

 

27Samsung SDI

Sektör: Elektronik / Güney Kore 

Piyasa değerindeki artış: % 182

2020 sonu piyasa değeri: 39 milyar $

Financial Times’ın Kore muhabiri olan Song Jung-a’nın hazırladığı rapora göre TV’ler, tabletler ve diğer mobil cihazlara yönelik artan talep, yüksek teknoloji ve ekran panelleri işinde uzmanlaşmış elektronik üreticisini Samsung SDI’a olan rağbeti arttırdı.

Samsung SDI ayrıca elektrikli araçlar ve mobil cihazlar için bataryalarda üretiyor ve son dönemde elektrikli araç pilleri için artan siparişler onları mutlu etti. Elektrikli araç pazar payı 2019’daki yüzde 3,7’den 2020’nin ilk dokuz ayında yüzde 6,2’ye yükseldi. Faaliyet karı, bir önceki yıla göre Temmuz-Eylül döneminde yüzde 60’ın üzerinde arttı.

28Kakao

Sektör: Teknoloji/ Güney Kore 

Piyasa değerindeki artış: % 182

2020 sonu piyasa değeri: 31 milyar $

Financial Times’ın Kore muhabiri olan Song Jung-a’nın haberine göre Güney Kore’nin en popüler sohbet uygulamasının operatörü olan Kakao, pandemi sırasında mobil alışveriş, oyunlar ve diğer online eğlenceye yönelik artan talepten iyi bir sonuç elde etti.

2020’nin Ocak-Eylül dönemindeki karı bir yıl öncesine göre yaklaşık yüzde 50 arttı. Geniş kullanıcı kitlesine sahip olmasının avantajını kullanan şirket online alışveriş sektörleri de dahil olmak üzere bir çok pazarda genişlemeyi başardı.

 

29Luzhou Laojiao

Sektör: Tüketim / Çin 

Piyasa değerindeki artış: % 178

2020 sonu piyasa değeri: 51 milyar $

Financial Times’ın Çin ekonomi muhabiri olan Sun Yu’ya göre Çin’in en büyük birinci sınıf likör üreticileri arasında yer alan Luzhou Laojiao’nun geçmişi dört asırdan daha eskiye uzanıyor.

Ülkenin salgın sonrası ekonomik toparlanmasının katkı sağlayan şirket, ilk çeyrekteki düşüşün ardından 2020’nin üçüncü çeyreğinde gelirinde yüzde 14,5’lik bir artış elde etti.

Önemli toplantı ve ziyafetlerde mutlaka bulunması gereken bir alkollü içki olan yüksek kaliteli Baijiu’ya yönelik daha artan talep, damıtımın amiral gemisi Guojiao 1573 markasının ortalama fiyatlarını neredeyse beşte bir artırdı.

 

30LG Chem

Sektör: Kimya / Güney Kore

Piyasa değerindeki artış: % 174

2020 sonu piyasa değeri: 55 milyar $

Financial Times’ın Kore muhabiri olan Song Jung-a LG Chem’in, 2019’da yüzde 10 olan elektrikli araç aküsü pazarının yaklaşık dörtte birini kontrol ettiğini iddia etti.

Küresel otomobil üreticilerinin çoğunun tedarikçisi olan ve pazar payına göre en iyi elektirikli araç akü üreticisi olarak Çin’in CATL’sini geride bıraktı. Hisse senedi, Mart ayındaki üç yılın en düşük seviyesinden yaklaşık yüzde 250 artışla rekor seviyeye yakın işlem görüyor.

 

31East Money Information

Sektör: Finans / Çin 

Piyasa değerindeki artış: % 169

2020 sonu piyasa değeri: 41 milyar $

Financial Times’ın Çin ekonomi muhabiri olan Sun Yu’nun yaptığı değerlendirmeye göre  Çin’de başlayan Kovid-19 salgını sonrası online ticarette yaşanan artış, ülkenin önde gelen dijital yatırım platformuna bir ivme kazandırdı.

Çin piyasalarının hisse senedi alım satım ve yatırım fonları için komisyon gelirini artırmasıyla beraber East Money Information, bir yıl öncesine göre 2020’nin üçüncü çeyreğinde gelirini ikiye katladı ve net gelirini üç katına çıkardı.

32Aier Eye Hospital Group 

Sektör: Sağlık / Çin

Piyasa değerindeki artış: % 169

2020 sonu piyasa değeri: 47 milyar $

Financial Times’ın Beijing muhabiri olan Christian Shepherd’a göre Çin’in en büyük özel göz hastalıkları kliniklerine sahip olan Aier Eye Hospital, yaşlanan nüfus nedeniyle ülkenin göz ameliyatına yönelik artan talebini ve okul çocuklarında miyopluğu azaltmak için başlatılan hükümet kampanyasını iyi değerlendirdi.

Devlet desteği ve artan talepler 600’den fazla hastanesinden lazer cerrahisi, göz kontrolleri ve katarakt ameliyatları yapan gruba, 2015’ten bu yana istikrarlı gelir artışı ve kar marjları getirdi.

 

33Datadog

Sektör: Teknoloji / ABD

Piyasa değerindeki artış: % 168

2020 sonu piyasa değeri: 30 milyar $

Financial Times’ın girişim sermayesi muhabiri Miles Kruppa’nın aktardığına göre bulut için izleme, analiz araçları sunan ve hızla büyüyen yazılım şirketi Datadog, 2019’un en iyi halka arzlarından biri haline geldi.

Halkın Kovid-19 nedeniyle bulut tabanlı yazılıma geçişi sayesinde 2020’de de yükselmeye devam eden şirket en büyük veri depolama sağlayıcılarından Google ve Microsoft ile yeni ortaklıklar anlaşması yaptı.

Datadog’da iki senedir kar üstüne kar yapan ve hale gelen yıllık yüzde 61 gelir artışını devam ettirebileceğini hissedarlara göstermek en önemli gündem maddesi halini aldı.

 

34Kingsoft

Sektör: Teknoloji / Çin

Piyasa değerindeki artış: % 167

2020 sonu piyasa değeri: 29 milyar $

Financial Times’ın Beijing şefi Yuan Yang’ın analizine göre Microsoft ve Google, ofis yazılımları pazarında pay sahibi olmak için savaşırken, Çin yerli şampiyonlar çıkarmak için çabaladı.

Pekin’in kritik altyapıda kullanılan tüm yazılımların “özerk ve kontrol edilebilir” olmasını sağlama çabası kapsamında, Kingsoft devlet daireleri, devlete ait işletmeler ve bankalar için vazgeçilmez servis sağlayıcısı haline geldi. Şirket kısa süre önce, Google’ın Çin pazarındaki yokluğundan yararlanarak daha fazla online hizmet vermeye başladı.

 

35Roku

Sektör: Teknoloji / ABD

Piyasa değerindeki artış: % 167

2020 sonu piyasa değeri: 42 milyar $

Akıllı televizyonlara bağlanan çubuklar ve online hizmet sunan yazılımı üreticisi, Kovid-19 nedeniyle insanların evlerde daha fazla vakti geçirmesine ve eğlence arayışlarına yetişebilmesi ile iyi bir yıl geçirdi.

Ancak Kasım sonuçları, kalan şüpheleri susturdu. Netflix’in büyümesi üçüncü çeyrekte azalırken bile Roku hızlandı ve yıllık yüzde 54 artışla 14,8 milyar yayın saati kaydetti. Aralık ayında AT&T ve HBO ile yaptığı anlaşma ile Wonder Woman Roku sayesinde on milyonlarca insanın evine ulaştırılacak. Bu anlaşma sonrası Mart ayının en düşük seviyelerindeyken (60 doların altında) alım yapan yatırımcılar paralarını beş katına çıkarmış olacak.

36JD.com

Sektör: E- Ticaret / Çin

Piyasa değerindeki artış: % 165

2020 sonu piyasa değeri: 136 milyar $

Financial Times’ın Çin teknoloji muhabiri olan Ryan McMorrow’ın yaptığı değerlendirmeye göre Çin’in Kovid-19 kısıtlamaları sırasında JD.com, kargo hizmeti sunan ve platformuna yeni müşterileri çekmeyi başaran tek e-ticaret grubu oldu.

O zamandan beri, başkentten uzak şehirlere ve köylere doğru genişleyen alışveriş uygulaması Jingxi ile yaptığı anlaşma sayesinde liderliği elinde tutmayı başardı.

ABD’de kayıtlı olan şirket, 2020 yazında Hong Kong borsasına ekledi ve bir dizi işlemden geçerek hisselerini satışa sundu. Listelerde ilk sırada yer alan JD Health, şu anda Hong Kong’da yaklaşık 60 milyar dolar değerinde işlem görüyor. Şirket gelecek yıl, JD Digits ve JD Logistics’in halka arzlarını sunmayı planlıyor.

 

37SF Holding

Sektör: Ulaştırma / Çin

Piyasa değerindeki artış: % 160

2020 sonu piyasa değeri: 61 milyar $

Financial Times’ın Beijing Büro Şefi Yuan Yang’ın haberine göre Çin’in en büyük ikinci kargo şirketi, kısıtlamalar kalktıktan sonra bile devam eden bir online alışveriş patlamasından en çok yararlananlar arasında.

Ülkenin lojistik grupları arasındaki şiddetli fiyat savaşları, ücretleri düşürmeye ve daha düşük maliyetli hizmetler sunmaya zorladı. Buna rağmen gelirler ilk aylarda 2020’nin ilk üç çeyreğinin üçte birine 109 milyar Yuan’a ulaştı.

Kasım ayında, Yalnızlar Günü nedeniyle online alışveriş festivali gerçekleşti, SF Express müşterilerini bir önceki yıla göre neredeyse yüzde 60 arttırarak yaklaşık 900 milyondan fazla paket teslim etti.

 

38Rongsheng Petrochemical

Sektör: Endüstri / Çin

Piyasa değerindeki artış: % 155

2020 sonu piyasa değeri: 29 milyar $

Rongsheng, Çin’in petrokimya endüstrisindeki en büyük oyuncularından biri olan Zhejiang Rongsheng Holding Group’un borsada işlem gören şirketidir.

Financial Times’ın Şangay muhabiri Thomas Hale’in değerlendirmesine göre şirket, 2020’de ham petrolde fiyatların düşmesiyle pazarında önemli bir alıcı konumunda yükseldi.

Rongsheng aynı zamanda, 2019 yılında inşa edilen, rafinaj ve petrokimyayı birleştiren büyük bir kompleks olan Zhejiang Petrochemical’ın da çoğunluk hisse sahibi. 2019 yılında Suudi Aramco ile hisse satın alma anlaşması imzalayan şirketin değeri yüzde 101 arttı.

39Shenzhen Mindray Bio-Medical Electronics

Sektör: Sağlık hizmetleri / Çin

Piyasa değerindeki artış: % 150

2020 sonu piyasa değeri: 79 milyar $

Financial Times’ın Beijing Büro Şefi Yuan Yang ve şangay muhabiri Qianer Liu’nun haberine göre Mindray’in ürettiği tıbbi monitörler, vantilatörler ve virüs reaktifleri pandemi sırasında yüksek talep gördü ve bu da yıl sonu karda büyük bir artışa neden oldu.

Ancak en önemli soru, “dünya normale döndükten sonra şirket büyümeye devam edecek mi?” Şirket yaptığı bu karla farklı sektörlere atılmayı hedeflediğini Ekim ayında veteriner ekipmanları üretmek için bir hayvan tıbbi cihazları şirketi kurmasıyla gösterdi.

40T-Mobile US

Sektör: Telekom / ABD

Piyasa değerindeki artış: % 150

2020 sonu piyasa değeri: 167 milyar $

Financial Times’ın telekomünikasyon muhabiri Nic Fildes’a göre CEO koltuğundayken John Legere’in 59 milyar dolar karşılığında rakipleri Sprint ile anlaşarak şirketten ayrılması ve SoftBank’ın elindeki Sprint hissesini hızla satmasına rağmen, T-Mobile’ın pazar payını kaybedeceğine dair tahminler tutmadı.

Kasım ayındaki üçüncü çeyrek sonuçlarına göre, T-Mobile’ın müşterisini 100 milyonun üzerine çıkardığını ve Sprint’i entegre etme planının yaklaşık bir yıl ilerisinde olduğunu ortaya koydu. Yeni genel müdür Mike Sievert, şirketin 5G yarışında rakiplerini “karlı bir şekilde geride bıraktığını” savundu.

 

41Vestas Wind Systems

Sektör: Enerji / Danimarka

Piyasa değerindeki artış: % 142

2020 sonu piyasa değeri: 48 milyar $

Dünyada 2020 yılında yenilenebilir ve temiz enerjilere olan rağbetin artması nedeniyle bu alandaki en büyük isim rüzgar türbinleri üreticisi Vestas, gelirlerini ve karlarını yükseltti.

Financial Times’ın Londra muhabiri Leslie Hook’un paylaştığı yazıda Danimarkalı şirketin, rüzgar türbinlerinin fiyatlarını düşürmesiyle birlikte siparişleri son iki yılda yüzde 50 arttı. Büyüme Vestas’ı daha farklı atılımlar yapmaya itti. Şirket 2013 yılında ortak girişim olarak açılan offshore rüzgar iştirakinin kontrolünü yeniden ele aldı ve proje geliştirme alanındaki çalışmalarını genişletti.

 

42Fortescue Metals Group 

Sektör: Maden / Avustralya

Piyasa değerindeki artış: % 141

2020 sonu piyasa değeri: 56 milyar $

Financial Times’ın doğal kaynaklar editörü Neil Hume’ın yaptığı araştırmaya göre 2020’nin Aralık ayında son dokuz yılın en yüksek seviyesine ulaşan demir fiyatlarından en çok kar edenlerden biride Fortescue Metals Group ile kurucusu ve başkanı Andrew Forrest olduğunu iddia etti.

Çin’in çelik üretim bileşenine yönelik muazzam talebi, Avustralyalı madencinin karlarını çok fazla artırdı ve şirketin 3,7 milyar dolar temettü ödemesine izin verdi ve bu hamle şirketin yüzde 36’sına sahip olan Forrest’ın servetine servet katmasına yardım etti.

 

43Foshan Haitian Flavouring and Food

Sektör: Hizmet / Çin

Piyasa değerindeki artış: % 139

2020 sonu piyasa değeri: 100 milyar $

Financial Times’ın Çin ekonomi muhabiri Sun Yu’nun yayınladığı habere göre Çin’in en büyük soya sosu üreticisi, 2020’nin hem ikinci hem de üçüncü çeyreğinde net gelirin bir önceki yıla göre yüzde 20’den fazla artmasıyla, ülkenin Kovid-19 nedeniyle kısıtlamaları sonrası toparlanmada kazanç sağladı.

Foshan Haitian Flavouring and Food Çin’in 2.000 ilçesinin yüzde 90’ından fazlasına mal gönderiyor.

 

44EDP Renewables

Sektör: Enerji / İspanya

Piyasa değerindeki artış: % 138

2020 sonu piyasa değeri: 24 milyar $

Financial Times’ın Portekiz muhabiri Peter Wise’ın aktardığına göre EDPR, dünyanın önde gelen yenilenebilir enerji şirketlerinden biri olarak, hem ABD başkanı olarak seçilen Joe Biden’ın 2 trilyon dolarlık iklim planından hem de AB’nin Yeşil Anlaşmasından yararlanmaya hazırlanıyor.

EDPR, ABD, Avrupa ve Brezilya’da 11,5 gw kurulu rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesiyle yenilenebilir enerji grubu olarak öne çıkıyor. Ana şirketi olan Energias de Portugal, 2006 yılından bu yana yenilenebilir enerjilere 20 milyar Euro’dan fazla yatırım yaptı ve yeşil enerji üretimini toplam kapasitesinin 2030’a kadar yüzde 70’lerden yüzde 90’a çıkarmayı hedefliyor.

45Okta

Sektör: Teknoloji / ABD

Piyasa değerindeki artış: % 135

2020 sonu piyasa değeri: 33 milyar $

Financial Times’ın global teknoloji muhabiri Tim Bradshaw analizinde, Bulut tabanlı güvenlik ve kimlik yönetimi teknolojisinin üreticisi, 2020’de hisse fiyatını iki katından fazla artırdı ve salgın başladığından bu yana arka arkaya Wall Street tahminlerini üç kere şaşırtmayı başardı.

Beyaz Saray’a ve ABD’nin çeşitli kurumlarına yapılan saldırılardan sonra resmi kurumlar ve özel şirketler ile yapılan karlı anlaşmalarla Okta hisse değeri yükseltti.

 

46StoneCo

Sektör: Ödeme / Brazilya

Piyasa değerindeki artış: % 134

2020 sonu piyasa değeri: 26 milyar $

Financial Times’ın endüstri muhabiri Michael Pooler yayınladığı haberde Wirecard’ın düşüşünün StoneCo’ya yaradığını iddia etti. 2020’de piyasa değerini neredeyse iki katına çıkarmak için 26 milyar dolara yatırım yapan şirket Kovid-19 pandemisinden zarar etmeden kurtuldu.

2012 yılında kurulan start-up, altı yıl sonra NASDAQ’ta Warren Buffett dahil olmak üzere bir çok yatırımcının desteğiyle büyüdü. Brezilya’daki küçük ve orta ölçekli perakendecilere odaklanan Stone, kredi kartı vermek gibi diğer hizmetleri de müşteriye sunup ülkenin büyük bankalarına meydan okudu.

 

47Wuliangye Yibin

Sektör: Hizmet / Çin

Piyasa değerindeki artış: % 134

2020 sonu piyasa değeri: 174 milyar $

Financial Times’ın Çin’deki ekonomi muhabiri Sun Yu “Çinli likör üreticisi olan Wuliangye Yibin, Kovid-19 pandemisi boyunca çift haneli gelir artışını sürdürmeyi başardı ve grup online satışlarını arttırarak zarar etmekten kurtuldu.” dedi.

Wuliangye’nin borsadaki güçlü marka ismi ve ülkenin en çok tüketilen içkisi Baijiu için artan talep kısıtlamanın sona ermesinin ardından şirketin hızla toparlanmasına yardımcı oldu.

48RingCentral

Sektör: Teknoloji / ABD

Piyasa değerindeki artış: % 134

2020 sonu piyasa değeri: 34 milyar $

Financial Times muhabiri Tim Bradshaw’a göre Zoom, 2020’de çok hızlı büyüdü ve Y kuşağı oradan mesajlaşmayı tercih ediyor ancak RingCentral, işletmelerin internet üzerinden bile olsa bir telefon numarasına ihtiyaç duyduğunu bize gösteriyor.

RingCentral’ın ana işi geliştirdiği uygulamaya aracılığıyla kurumsal olarak görüntülü ya da sesli mesajlaşma özelliğini size sunmasıdır.

1999’da kurulan RingCentral, son dotcom hisse çılgınlığının tadını çıkarıyor: evden çalışmak. Şirket kar elde edemese de hisseleri yılda yaklaşık yüzde 30 oranında arttırarak 1 milyar dolarlık abonelik anlaşması sayesinde 2019’u ikiye katladı.

Kasım ayında analist tahminlerini aşarak, hissedarlarına Zoom’dan sonra da hayatın olacağına dair güvence verdi.

 

49BeiGene

Sektör: İlaç / Çin

Piyasa değerindeki artış: % 132

2020 sonu piyasa değeri: 23 milyar $

Financial Times’ın Beijing şefi Yuan Yang’ın analizine göre, Kanser tedavisi alanında uzman olan BeiGene Şangay tarafından da onay alırsa New York, Hong Kong’la beraber üç borsada da işlem göre ilk Çinli ilaç şirketi olacak.

2010’da dolaylarında kurulan BeiGene, kendi geliştirdiği iki ürünü piyasaya sürmesinin ardından 2020’nin ilk üç çeyreğinde toplam 209 milyon dolar gelir elde etti.

 

50Siemens Gamesa

Sektör: Yenilenebilir Enerji / İspanya

Piyasa değerindeki artış: % 132

2020 sonu piyasa değeri: 28 milyar $

Financial Times’ın Madrid muhabiri olan Daniel Dombey’e göre dünya rüzgar türbini üreticisi lideri olan şirket Kovid-19 salgını sırasında istikrarlı bir tırmanışın keyfini çıkardı ve hükümetlerin kötü giden ekonomiklerini kurtarma hamlelerini yenilenebilir enerjiye odaklanmasından yararlandı.

Ana hissedarlar arasındaki yasal anlaşmazlıkların çözülmesinin ardından Siemens, şubat ayında şirket toparlanma evresine girdi ve kendi hissesini yüzde 67’ye çıkarmak için İspanya merkezli elektrik dağıtım şirketi Iberdrola’nın işletmedeki yüzde 8.1’lik hissesini 1,1 milyar Euro’ya satın aldı.

Çeviri: Ömer Faruk Madanoğlu

 

Etiket /