Analiz

Sinema şöleni devam ediyor

Filmlerle geçen günler… Film geliştirme çabalarının taltif edileceği platformlar… Söyleşiler, yarışmalar ve festival…

Malatya Uluslararası Film Festivali’ne devam ediyoruz. Festival bizi, biz festivali yürütüyoruz.

Takipteyiz…

MUFF’ta 6 günü geride bıraktık. Film platformu sunumları yapıldı. Takip ettik. TRT’nin desteğiyle verilen Ertem Eğilmez Aile Filmleri Platformu, TRT Ön Alım Platformu, Uluslararası Senaryo Yazım Desteği ve yine Kısa Film Destek Platformu için ayrı ayrı sunumlar yapıldı. Mümkün olduğu kadar hepsini takip ettik.

Birbirinden güzel projelerin heyecanlı sahiplerinin dolu dolu sunumlarını izledik, kendimizce derecelendirdik. Ödüllerin açıklanmasını bekliyoruz.

Özellikle genç sinemacıların çabalarının desteklenmesi noktasındaki platform organizasyonunda emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Artarak devam etmesini temenni ve talep ediyorum.

MUFF’un ulusal ve uluslararası kategorisindeki filmleri izlemek festival denen şeyin bir sinemacıda bırakacağı en önemli tat belki. Bu zaviyeden baktığımız için bazen önemli programları ihmal edip film izlemeye gidiyoruz.

İzleyebildiğim filmlerin kısa değerlendirmelerini de şuraya bırakayım…


DIŞARIDA KALAN YORUM: İÇERİDEKİLER
Hüseyin Karabey’in yeni filmi İçeridekiler, özgürlük ve toplumsal tabular meselesini tek mekan ve 3 kişilik oyuncu kadrosu üzerinden riskli bir yöntemle ele alıyor. Melih Cevdet Anday’ın eserinden sinemaya uyarlanan film, özellikle namus kavramının toplumsal yansımasını eleştiriyor. Eski bir metnin, eski toplumsal dinamikler üzerinden ele aldığı sorgulama hayli demode kalıyor. Hikayenin uyarlama olması, Melih Cevdet Anday’ı eleştirmemizi gerektirir. Fekat yönetmenin uyarlama yöntemi ve kendi bakışın katma hususunu düşününce İçeridekiler’in dezavantajının yöntemden çok metin olduğunu vurgulamak gerekir. Tek mekan ve az oyunculu bir sinemayı 115 dakikada vermek başlangıçta dezavantajlı gibi görünse de ciddi bir yönetmenlik uğraşıyla müthiş bir tat oluşabilirdi. İçeridekiler’in bu beklentiyi karşıladığı söylenemez.


BİR GÖRSEL ŞÖLEN: AGA
Aga, MUFF’ta en çok bahsedilen yabancı yapım. Bulgar yönetmen Milko Lazarov’un Yakutistan’da çektiği film aile kavramının önemini zor doğa şartları altında kutba yakın bölgede hayat mücadelesi veren bir ihtiyar çift üzerinden anlatıyor. Görselliği ile dikkat çeken film, izleyenin içine işleyen ve müthiş sıcak oyunculuklarının etkisi ve yönetmenin çok başarılı yöntemleriyle bir adım öne çıkıyor. Stilize ve sahici sinematografi, Aga filmini akranlarından ayıran özelliklerden… Kutup şartlarının görselliğe ve dolayısıyla hikayeye kattıklarını da vurgulamak gerekir. Mutlaka izleyin ve izletin…


İÇİNE ALAMAYAN İÇSEL YOLCULUK HİKAYESİ
Sükut Evi, ulusal kategoride yarışan önemli yapımlardan… Yönetmen Cafer Özgül’ün film, hayattan bunalan bir gencin kendisini yola vurması ile değişen bakış açısını konu ediyor. Feridüddin Attar’ın Mantıku’t-Tayr eserinin izinde bir içsel muhasebe yolculuğunu esas alan Sükut Evi, aslında bildik bir hikayeyi tanıdık bir çerçevede işliyor. Risksiz bir yöntemle hayata geçen filmin oyunculukları da işin genelindeki tutuk manzarada sıkışmış gibi görünüyor. Izleyiciyi bir türlü içine alamayan filmi genç bir kitleyle izlemek en güzel görüntüydü.


HURAFENİN FİLMİ: SÜLEYMAN DAĞI
Rus-Kırgız ortak yapımı olan Süleyman Dağı da MUFF uluslararası kategorinin iddialı yapımlarından… Müslüman bir toplumun İslam anlayışına sinmiş Şaman alışkanlıklarını ve bundan rant devşiren bir karakterin sağlıksız aile yapısını omurga edinen hikayede çocuk karakter üzerinden hurafelerin hayatımıza ve din anlayışımıza olumsuz yansımalarını görüyoruz. Erkek çocuğu çok önemseyen baba, Şaman geleneklerle sahtekar şifacı olarak para kazanan kadın ve kaybolan oğlunun yerine bir çocuk sahibi daha olabilmek için kuma olarak aileye giren genç kadın ile ailenin kaybolan erkek çocuğu olarak yetimhaneden alınan çocuk etrafında bir Kırgız toplum okuması ve İslam anlayışı eleştirisi görüyoruz. Başarılı sinematografisi ve güçlü oyunculuklarıyla dikkat çeken film uluslararası kategoride ödül almaya aday…

MUFF’ta son güne giriyoruz. Film izlemeye devam… Diğer programlar tamamlandı. Akşam ödül töreni var ve heyecanlıyız.

Böylesi zengin bir festivalin baştan sona içinde olabilmenin verdiği haz ile bir sonraki yazıda genel değerlendirme yapmak üzere selam ediyorum…