Analiz

Neden Öğretmenler Günü?

24 Kasım denince aklımıza elbette öğretmenlerimiz gelir. Zira öğretmenler günü olarak kutluyoruz. Peki, ne zamandan beri bu günü kutluyoruz? Neden 24 Kasım’da kutlama yapıyoruz? Dünyada da aynı gün mü kutlanıyor? Gelin hep birlikte bakalım… Avustralya Avustralya’da Öğretmenler Günü Ekim ayının son cuma gününde kutlanır.. UNESCO tarafından Dünya Öğretmenler Günü olarak kutlanması tavsiye edilen 5 Ekim’de […]

24 Kasım denince aklımıza elbette öğretmenlerimiz gelir. Zira öğretmenler günü olarak kutluyoruz.

Peki, ne zamandan beri bu günü kutluyoruz?
Neden 24 Kasım’da kutlama yapıyoruz?
Dünyada da aynı gün mü kutlanıyor?

Gelin hep birlikte bakalım…

Avustralya

Avustralya’da Öğretmenler Günü Ekim ayının son cuma gününde kutlanır.. UNESCO tarafından Dünya Öğretmenler Günü olarak kutlanması tavsiye edilen 5 Ekim’de Avustralya’da genellikle okullar tatil olduğu için ekim ayının son cuma günü Öğretmenler Günü olarak kabul edilmiştir.

Arjantin

Arjantin’de Öğretmenler Günü, ülkenin eski başkanlarından pedagog Domingo Faustino Sarmiento ölüm tarihi olan 11 Eylül’de kutlanıyor. 1868 – 1874 yılları arasında yaşamış olan Sarmiento, ülkede eğitimden kültüre ve bilime pek çok alanda çeşitli reformlara imza atmış çok önemli bir isim.

Çek Cumhuriyeti

Evrensel eğitimin ilk savunucularından Jan Amos Comenius’un doğum yıldönümü olan 28 Mart günü Öğretmenler Günü olarak kutlanıyor.

Hindistan

Hindistan Öğretmenler Günü’nü 5 Eylül’de kutlanıyor. Bu, eski Hindistan devlet başkanı ve öğretmeni Dr. Sarvepalli Radhakrishnan’ın doğum günüdür. Dr. Radhakrishnan 1962’de Hindistan cumhurbaşkanı olunca bazı öğrencileri ve arkadaşları onun doğum gününü kutlamalarına izin vermesi konusunda kendisine isteklerini danışmıştır. Dr. Radhakrishnan da yanıt olarak,” Benim doğum günümü ayrıca kutlamak yerine 5 Eylül Öğretmenler Günü olarak kutlansa bu benim kendi gurur ayrıcalığım olur.” Demiştir

İran

İran’da Öğretmenler Günü 2 Mayıs’ta kutlanıyor. Bu özel günde, bir suikasta kurban giden İranlı profesör Ayatollah Morteza Motahhari anılıyor. Ünlü bir yazar, ebedi bir öğretmen olan Motahhari, 2 Mayıs 1980’de öldürüldü. Bu özel günde öğrenciler, muhteşem profesörü onurlandırmak için öğretmenlerine çiçekler sunuyor.

Malezya

Malezya’da Öğretmenler Günü 16 Mayıs’ta kutlanıyor.

Razak Raporunun, 1956’da bağımsızlıktan bir yıl önce, Malezya Federasyonu Federal Yasama Meclisi tarafından resmen onaylandığı tarihtir.

Peru

1953’ten bu yana 6 Temmuz günü resmi olarak Öğretmenler Günü olarak kutlanıyor. Peru’nun bağımsızlığını kazanmasından sonra 6 Temmuz 1822’de kabul edilen bir yasa ile ülkedeki ilk öğretmen okulunun kurulması sebebiyle 6 Temmuz günü seçilmiştir.

Slovakya

Jan Amos Comenius’un doğum yıldönümü olan 28 Mart günü Öğretmenler Günü olarak kutlanıyor.

Rusya

Rusya’da 1965 ve 1994 yılları arasında Öğretmenler Günü, her Ekim ayının ilk Pazar gününde kutlanıyordu. 1994’ten itibaren aynı yıl UNESCO tarafından da Dünya Öğretmenler Günü olarak kabul edilen 5 Ekim’de kutlanmaya başlandı.

Çin

Öğretmenler Günü ilk kez 1931 yılında Ulusal Merkez Üniversitesi’nde kutlandı. 1932 yılında Çin Cumhuriyeti merkez hükümeti tarafından kabul edildi. 1939 yılında Öğretmenler Günü’nün tarihi, Konfüçyüs’ün doğum günü olan 27 Ağustos olarak değiştirildi. 1951 yılında hükümet bu özel günü iptal etti. 1985 yılında Öğretmenler Günü tekrar kutlanmaya başlandı ve kutlama günü 10 Eylül olarak değiştirildi. Bugün giderek artan sayıda insan Öğretmenler Günü’nün tekrar Konfüçyüs’ün doğum gününde kutlanması için çaba gösteriyor.

ABD

öğretmenler günü ABD’de her yıl Mayıs ayının ilk tam haftasının Salı gününde kutlanıyor. Gelenek, 1944 yılında Arkansas eyaletinde Mattye Whyte Woodridge adlı bir öğretmenin, yerel ve ulusal politikacılar nezdinde, öğretmenlere saygı ve minnetin ifade edileceği bir ulusal gün ilan edilmesi kampanyası ile başladı. Woodridge’in yıllar süren çağrısından sonra Eleanor Roosevelt, 1953’de Kongre’den bu talepte bulundu. Nihayet ABD Kongresi 7 Mart 1980 günü sadece o yıla mahsus olarak Ulusal Öğretmenler Günü ilan etti. Ulusal Eğitim Birliği (NEA), 1985 yılına kadar Mart ayının ilk salı gününü Öğretmenler Günü olarak kutlamaya devam etti. 1985 yılında, eğitim derneklerinin her yıl Mayıs ayının ilk tam haftasının, Öğretmenlere Saygı Haftası ilan etmesinden sonra Öğretmenler Günü de bu haftanın Salı gününe alındı. ABD’nin 50 eyaleti içinde sadece Masschusetts eyaletinin öğretmenler günü farklı. 1976 yılında her 11 Eylül’de Öğretmenler Günü’nü kutlayan eyalet halen her Haziran ayının ilk Pazar gününde bu kutlamayı yapıyor.

Özbekistan

Özbekistan’da 1997’den beri Öğretmenler Günü kutlanıyor. Özbekistan’da Öğretmenler Günü 1 Ekim’de kutlanıyor.

Polonya

Kral Stanisław August Poniatowski’nin inisiyatifiyle 14 Ekim 1773 yılında kurulan Milli Eğitim Komisyonunun kuruluş yıl dönümüydü. Bu tarihte Öğretmenler Günü kutlanıyor.

Türkiye

Türkiye’de her yıl 24 Kasım, Öğretmenler Günü olarak kutlanıyor. Bu, 1981 yılında başlamış bir uygulamadır.

Atatürk’ün 100. doğum yıl dönümü olan 1981 yılında onun “başöğretmen” oluşunun yıldönümlerinde ülke çapında Öğretmenler Günü kutlanmasına karar verildi.

24 Kasım 1928, Türkiye Cumhuriyeti devletininin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün “Millet Mektepleri’nin Başöğretmenliği”ni kabul ettiği gündür.

Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir, Fas, Katar, Libya, Mısır, Suudi Arabistan, Tunus, Umman, Ürdün, Yemen

12 Arap ülkesinde 28 Şubat Öğretmenler Günü olarak kutlanıyor.

5 EKİM Dünya Öğretmenler Günü Nasıl Ortaya çıktı?

1994 yılından beri çoğu ülkede öğretmenler günü UNESCO’nun tavsiyesiyle 5 Ekim’de kutlanır. 5 Ekim gününün anlamı ise 1966 yılında Fransa’nın Paris şehrinde yapılan “Öğretmenlerin Statüsü Hükümetlerarası Özel Konferansı” sonucunda UNESCO temsilcileri ile ILO (Uluslararası Çalışma Örgütü) tarafından “Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi”ni oybirliği ile kabul edilişinin yıl dönümü olmasıdır.

Dünya Öğretmenler Günü’nde kutlama yapan ülkeler:

Azerbaycan, Ermenistan, Bangladeş, Bulgaristan, Kamerun, Kanada, Estonya, Almanya, Litvanya, Makedonya, Maldivler, Moldova, Hollanda, Pakistan, Filipinler, Kuveyt, Katar, Rusya, Birleşik Krallık